Горещо

Съдбата на БДЖ под въпрос

Преди няколко седмици кредиторите на БДЖ запорираха част от активите на дружеството, защото холдингът е преустановил плащането по задълженията си. Бившият министър на транспорта Ивайло Мовсковски многократно изрази притеснението си, че кредиторите на железницата “във всеки един момент могат да поискат несъстоятелност на дружеството”.

В тази връзка служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев е провел среща с трите най-големи кредитора на БДЖ. 

“Предложили сме замяна по конкретни обезпечения по първия облигационен заем. Освен това обсъждахме мерки, които да предприемем за създаването на така наречения експертен съвет на кредиторите към БДЖ, с който да се подпомогне изцяло мениджмънтът на компанията. Кредиторите ще получават ежедневна информация какво става вътре в железницата”, обясни той.

Според Кръстев няма опасност кредиторите да обявят фалит на дружеството.

“Няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която не е възможно вече да съществува. Освен това за кредиторите ще е по-добре БДЖ да не фалира, за да могат все пак във времето да обезпечат задълженията си”, каза още той.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.