Спират незаконните ВЕИ-та

0

Тежък удар по Възобновяемите енергийни източници готвят от икономическото министерство. Част от фотоволтаичните и ветроенергийните централи, които не са отговаряли на изискванията на закона през последните 9 месеца, временно ще спрат производство, докато не приведат дейността си в унисон с нормативната уредба. Инспектори ще влязат в най-големите държавни енергийни предприятия, като едновременно с това ще се търсят начини за насърчаване на износа на ток.

Това е една от мерките, които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага, за да се стабилизира пазара на ток и електроенергийната система у нас. Засега не е ясно точно за колко от производителите на възобновяема енергия са работили в разрез с изискванията.

“Има ВЕИ-та , които девет месеца не са подавали в реално време информация за произведеното количество електроенергия към централното диспечерско управление. Тези ВЕИ-та създават системен проблем, те са в неспазване на Закона за енергетиката”, каза Василев.

От думите му стана ясно още, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще започне секторен анализ в енергетиката, а Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще направи одит на обществените поръчки в най-големите държавни енергийни предприятия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.