България Новини Спорт

България е в траур! Само на 35 г., един от най-великите ни спортисти остави жена вдовица и две деца полусирачета

Кошмар за България, след като великият Величко Чолаков напусна този свят!

Самото му име предвещаваше неговата слава и това, което направи. Величко Чолаков е сред най-великите български спортисти, той беше икона във вдигането на тежести.

Щангистът обаче, за жалост, не успя да живее дълго. Рано тази сутрин той е починал от емболия, съобщи Дарик радио.

Величко се е почувствал много зле около 10:20 ч. и само след десетина минути се е споминал. Веднага е бил извикан медицински екип от Спешното в Смолян, но спортистът не е издържал и не успял да го дочака.

Засега като причина за смъртта се посочва емболия, но се чака аутопсията и чак след нея ще може категорично да се каже какво го е убило. Знае се само, че от години е имал проблеми със сърцето, които обаче е лекувал.

Наднорменото му тегло се счита за една от причините да се стигне дотук. Той е бил предупреждаван многократно от лекарите, че трябва да отслабне. Ту е успявал да свали някой друг килограм, ту пак е напълнявал.

Величко Чолаков си остава една от емблематичните фигури в родните щанги. Железният е единственият ни олимпийски медалист в най-тежката категория (над 105 кг.). Той удиви света, когато през 2004 г. спечели бронз на Олимпиадата в Атина.

Величко има още световна и европейска титла в същата категория. Той ги спечели съответно във Ванкувър и Украйна.

Известно време Железният се състезава за Азербайджан, но това не променя факта, че е един от българските олимпийски герои и е сред най-силните ни спортисти в историята.

Величко Чолаков беше само на 35 г. и смъртта му е истинска трагедия за семейството му. Той остави да тъгуват за него жена и две деца.

Щангистът е издъхнал в Смолян, който е родният му град и където бе обявен за почетен гражданин. Именно там той работеше като треньор след края на състезателната си кариера, дошъл преди 2 години.

Поклон пред паметта му и най-искрени съболезнования към близките му от целия екип на Goreshto.net!

Величко Чолаков
Отиде си Величко Чолаков

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.