Свят

Напрежението в Сирия ескалира

Арабските държави и Турция са увеличили значително своята военна помощ за сирийските бунтовници с помощта на ЦРУ, съобщи вестник „Ню Йорк Таймс”.

Централното разузнавателно управление на САЩ им оказва съдействие редовно, предаде изданието, позовавайки се на данни за въздушния трафик и интервюта с неназовани държавни служители и бунтовници.

Американски разузнавателни експерти са помагали на арабските правителства да купуват необходимите оръжия. Голяма част от тях са дошли от Хърватия. Въпреки това служителите оставили на бунтовниците и тяхното командване да решат кой да получи оборудването, след като то бъде доставено на сирийска територия. Програмата до голяма степен се контролирана от Турция.

Междувременно стана ясно, че сирийските правителствени сили са използвали химическо оръжие срещу бунтовници, обкръжили армейска база в селището Андра в покрайнините на Дамаск, убивайки двама бойци и ранявайки 23.

Лекарите описват използваното химическо оръжие като фосфор, който поразява нервната система и причинява загуба на съзнание.

 

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.