България Новини

Шок: Вижте какво лъсна в учебник по български език за втори клас! (СНИМКА)

Много дилеми породи задача по български език за втори клас!

Второкласниците вече трябва да са наясно и с други разновидности на красивия ни български език. Това става ясно от задача в учебник за втори клас, научи Goreshto.net.

В нея се иска от децата да са наясно с т. нар. “пилешки” език. Той не е официален и се използва от някои в устната реч. Все пак обаче тази задача предизвика полемики във Facebook.

Много от хората са против задачата, тъй като този език няма нищо общо с книжовния и следователно не би трябвало да се иска от децата да го знаят. Според критиците, така подрастващите могат да бъдат объркани, че пилешкият език е нещо нормално в нашата реч.

“Що за глупост? Как може да искат от децата да превеждат на несъществуващ език? Потресена съм!” – възмущава се една от дамите в интернет пространството.

Защитниците на тази задача по български език пък са на мнение, че тя е логическа и затова е добра за децата. Реално във всяка дума трябва да се махне сричката “пи”, за да може да се преведе диалогът.

“Това е логическа задача и аз приветствам такива неща в нашето образование. Те карат децата да мислят, което е най-доброто за тях. Още по-добре е, че се почва от толкова рано.” – пише една от майките в социалната мрежа.

Логиката на учителите, направили учебника, е може би свързана именно с развиването на логическата мисъл у децата. Друг е въпросът дали точно това трябва да се търси в час по български език.

Учебникът е одобрен от Министерството на образованието и науката и в момента учениците от втори клас учат по него. Дали тази конкретна задача ще промени този факт, не се знае.

Пилешкият език е характерен именно за децата в разговорната реч. Много от хората като малки са играли на такава игра. Дали обаче това е основание да се учи в училище?

Вижте задачата в оригинал и преценете сами!

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.