Ето го най-мързеливия козунак без месене: А е по-вкусен от купешките! (домакините полудяха по него)

https://goreshto.net/novini/eto-go-nay-marzeliviya-kozunak-bez-mesene-a-e-po-vkusen-ot-kupeshkite-domakinite-poludyaha-po-nego/49721 Goreshto.net
Ето го най-мързеливия козунак без месене: А е по-вкусен от купешките! (домакините полудяха по него)

Домакините луднаха по този ултра мързелив козунак, а и чудно вкусен!

Всеки обича да седне на великденската трапеза. Но само домакините знаят каква врътня е да я приготвиш. Особено традиционния козунак, който направо си изглежда като мисия невъзможна. Е, възможна е. Представяме ви рецептата за мързелив козунак без месене, която светкавично се превърна в хит след дамите в интернет. И определено има защо. Сега ще ви издадем тайната му стъпка по стъпка. Нужно е да имате шест яйца, 250 грама разтопена мас, 300 грама захар, 50 грама ром или есенция на ром, 260 грама прясно мляко, едно кубче жива мая, кората на един лимон, един килограм брашно. За плънката на този умопомрачителен козунак се снабдяваме с две лъжици захар, две лъжици какао на прах, сто грама филирани бадеми или орехи, 1-2 лъжици прясно мляко, шепа стафиди. Един жълтък и кристална захар за ръсене пък ни трябват за завършека и намазването на козунаците отгоре.

И така, сега идва ред и на самото майсторене на този лесен и удивително вкусен козунак, пише сайтът vkusnosbeni.com.

Разтваряме си маята в сто грама топла вода, заедно с една лъжица брашно и една лъжичка захар - за да шупне. Стопляме млякото и в него разбиваме захарта. Прибавяме после настъргания лимон, яйцата, маята и рома. Изсипваме брашното и разбъркваме всичко това хубаво с бъркалките за тесто от миксера или с лъжица. Ще се получи рядко тесто, но е важно да помните, че не бива да добавяте нито грам повече брашно. Все пак ще печем козунак, а не сладък хляб, нали?!... Оставяме това тесто да втаса на топло за около час или два, докато удвои обема си. През това време в купичка си приготвяме ядките, стафидите, какаото и захарта като ги смесваме и разбъркваме. Добавяме и една-две лъжици прясно мляко вътре, за да стане гъста кашичка. Когато тестото вече е готово, с мазни ръце започваме да късаме от него. И да оформяме правоъгълници. Мажем ги после с плънката и ги завиваме на руло, а после ги увиваме на фитили. Сплитаме ги по два или по три, в зависимост от съда, в който ще ги печем. Готовия козунак се слага в намазнена тавичка, изчакваме да втаса в нея и намазваме отгоре с разбитото яйце. Декорираме го отгоре с ядки и поръсваме с кристална захар. Фурната ни е предварително загрята на точно 200 градуса като започваме да печем козунака първо отдолу на долен реотан за 15-ина минути. А след това минаваме и на двата реотана. От тази смес с посочените продукти се получават общо три козунака - два правоъгълни и един голям, изпечен в кексова форма.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.