Най-най-мързеливия козунак без месене: Ето как го правят Андрей Слабаков и Есил Дюран! (кълнат се, че ушите ще ни плющят)

https://goreshto.net/novini/nay-nay-marzeliviya-kozunak-bez-mesene-eto-kak-go-pravyat-andrey-slabakov-i-esil-dyuran-kalnat-se-che-ushite-shte-ni-plyushtyat/49720 Goreshto.net
Най-най-мързеливия козунак без месене: Ето как го правят Андрей Слабаков и Есил Дюран! (кълнат се, че ушите ще ни плющят)

Ето ги рецептите за великденско агнешко на Андрей Слабаков и Есил Дюран!

Великден вече чука на вратата, а ние се юрнахме да търсим най-добрите рецепти за великденско агнешко. Може и да е скъпо месото, но къде без него, нали е за адет. Макар и с малко като грамаж, може да се направят вкусотии. Като тези на Слабаков и Дюран, които ви представяме сега. Андрей Слабаков винаги купува плешка, но не по-голяма от 3 кг. Взима и агнешки комплект с бъбреци и було. "В една тенджера под налягане си сваряваме дреболиите без булото за 10-12 минути. Слагаме им и малко сол, а после ги нарязваме", започва да обяснява Андрей. И продължава като добавя, че после в по-дълбок тиган се слага олио и част от пакетче масло. С останалата част от маслото пък се маже агнешкото месо. Задушават се 2-3 връзки лук и една връзка пресен чесън. В тигана се добавя ориза - около половин чаша и се разбърква хубаво. После вътре се поставят агнешките дреболии и подправките червен пипер, черен пипер, девесил, пресен джоджен, малко чубрица. Ако започне да догаря, се долива от бульона на дреболиите. Маха се от котлона, когато оризът е вече готов. "После отваряме една яма в агнешката плешка и пълним вътре плънката. Може и с юмрук да я отворим ямата, аз така правя", обяснява Слабаков. След това затискаме месото с булото и мажем с масло отгоре, а после поръсваме с нарязан на ситно джоджен. Посоляваме и слагаме малко червен и черен пипер - така, че да има от тях и в самата тава. Сипваме три пръста вода и поставяме във фурната да се пече. Добре е да се пече под фолио за начало като цялото печене отнема около два часа и малко. Първо се пече на силна фурна, а после се намалява. Накрая се маха фолиото и се допича, докато остане на мазнина.

"Яде се, че ушите ти плющят. Месото става като масло, топи се", хвали се Андрей Слабаков.

А певицата Есил Дюран пък винаги смайва гостите си със своята чудна рецепта за агнешко със зехтин и чесън. Тайната й е, че оставя месото да се маринова за цели десет часа. "Правим си паста от зехтин, чесън, много джоджен и черен пипер. После овалваме хубаво месото в нея и оставяме да се маринова на спокойствие за поне 10 часа. После го слагаме в тавичка от йенско стъкло с капак, а на дъното сипваме малко водичка", обяснява Есил Дюран. Допълва, че се пече на бавен огън като от време на време се наблюдава и се обръща месото. След като е почти готово, в тавичката се слагат нарязани на дълго едри картофи, поръсва се с малко сол и черен пипер и се добавя и 400 грама почистен спанак. "Допича се така и се поднася на трапезата. Идея си нямате каква е разкошотия", казва изпълнителката.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.