България Здраве и диети Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Осем марки минерална вода ни тровят! Вижте кои са и какво разкриха за тях! (пием ги всеки ден)

Запомнете добре тези осем марки минерална вода, защото честият им прием е опасен!

Минералната вода, която пием почти всеки ден, тъй като смятаме чешмяната за вредна, ни трови. Новината разтърси държавата след доказателството, че въпросните 8 марки минерална вода съдържат 1.5 мг/л флуорид. Който е пагубен за централната нервна система.

По-добре сега да настръхнем, отколкото като се почувстваме зле. Но фактът е, че известни и широко употребявани води като “Михалково”, “Девин”, “Велинград”, “Хисар”, “Банкя” и други (ще ги видите всички по-долу), са крайно неподходящи за редовна консумация.

Доктор Иво Атанасов, който е държавен експерт към дирекция „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването, скандално разкри пред „Е-вестник“ опасни данни.

„Завишеният прием на флуор при бебетата и малчуганите до 7-годишна възраст повишава риска от зъбна флуороза. Това е жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушава структурата на емайла им и оттам ги прави трошливи. А при още по-големи количества флуор (по-чест прием на минерална вода с флуор над нормата) може да се развитие костна флуороза, както при деца, така и при възрастни. Страшно е, защото се нарушава структурата на самото костно вещество и костите ни стават чупливи и ронливи”, алармира д-р Иво Атанасов.

От официалните данни на Министерството на здравеопазването става ясно, че цели 13 български марки минерална вода в търговската мрежа са със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. Което е наистина много и консумацията им изобщо не е препоръчителна.

Максимумът, който може да приемате от подобна вода на ден, е половин или малко над половин литър. При прием на литър и половина или два обаче, здравето ни е сериозно застрашено, предупреждават експертите.

А ето я и точната таблица с имената на въпросните марки и количеството флуорид, което се съдържа в тях.

Търговско F на етикета
наименование на мг/л
минералната вода

Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Неврокоп 0,1
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5

Коментари чрез Facebook

коментара