Свят

Великобритания иска да се отърве от нас

На снощната си сесия в Страсбург Европейският парламент обсъди въпроса с достъпа на имигрантите до трудовия пазар на ЕС.

Повечето мнения се обединиха около това, че  имигрантите спомагат за икономическия растеж на Европа, особено в сянката на очакванията, че в следващите десетилетия, до 2050 година, раждаемостта на континента ще намалее с 40 милиона.

Мнозинството от евродепутатите защитиха мнението, че чужденците трябва да бъдат добре приобщавани в приемащите страни, с предоставянето на възможност за работа и с изучаването на местния език.

Изказа се и мнение, че ако ЕС не направи необходимото да запази своята привлекателност, включително и с отмяната на бюрократичните пречки, имигрантите и особено високо образованите, биха предпочели други части на света, например Китай и Индия.

Единствено евродепутатите от Великобритания поставиха въпроса с предстоящото догодина отпадане на ограниченията за пълния достъп до трудовия пазар на ЕС на граждани на България и на Румъния. Те заявиха,  че британската социална система “е задръстена”, затова страната им не може да приема повече чужденци. Британските евродепутати  определиха като изискването на Европейската комисия от догодина българите и румънците да имат предимство на британския трудов пазар пред гражданите на страни извън ЕС.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.