Феодалът на Стамболийски Георги Мараджиев категорично отказвал да ползва евросредства за скандалните ремонти

Категорично отрича забогатяването му да е свързано с политическата му кариера

https://goreshto.net/balgariya/feodalat-na-stamboliyski-georgi-maradzhiev-kategorichno-otkazval-da-polzva-evrosredstva-za-skandalnite-remonti/47433 Goreshto.net
Феодалът на Стамболийски Георги Мараджиев категорично отказвал да ползва евросредства за скандалните ремонти

Категорично отрича забогатяването му да е свързано с политическата му кариера

Безспорно градоначалникът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и шеф на ГЕРБ за област Пловдив, има чувство за хумор. Преди година след полицейска акция, той бива отведен да даде показания заради подозрения в предизборни афери. Излязъл от полицията, този доморасъл Архимед се провиква: „Нека ме назначат за шеф на МВР само за шест месеца, нищо повече не искам. Трябват ми само 6 месеца. Да ми дадат лост и опорна точка и ще преобърна МВР така, както обърнах Пловдив област“. Това разбира се няма как да се случи, но и пък той не получава обвинения от прокуратурата, въпреки шумната полицейска акция.

След като през тази година за втори път го водят показно да дава показания пред икономическа полиция, Мараджиев направо се обяви за дисидент. Той отбеляза, че се чувства репресиран и обяви случващото се като начин за сплашването му като кандидат кмет. Дори посочи, че това е дело на онези, които нямат интерес ГЕРБ да печели 17 общини в района.

В цялата суматоха покрай обиски и разпити, Мараджиев обяви, че иска и трети кметски мандат. И как не, след като стана ясно колко високо е ценен в партията си. след двете полицейски операции, той подава героично оставки като шеф на ГЕРБ в област Пловдив, но те са хвърлени на минутата. След последния екшън в Стамболийски, съпартийците му дори искат оставката на шефа на МВР Иван Демерджиев.

Очевидно Мараджиев е незаменим кадър на ГЕРБ, още повече като се има предвид фактът, че прави на пух и прах конкуренцията в областта по време на избори. Преди време полицията намери у негови хора списък с 1 500 имена, но се оказа, че това не били избиратели, а гости за сватба. Така и не става ясно как е станало това „объркване“.

От години обаче жалбите и сигналите срещу Мараджиев се трупат като лавина. Дори вече има нещо като скрита конкуренция по чия точно жалба се е задействала полицията при последната акция. Демерджиев заяви, че МВР работи по казуса още от септември, въпреки че оплакванията срещу Мараджиев са от години.

Илия Иванов е един от най-старите критици на кмета. Той е бивш стопанин на лятното кино, принуден да се откаже от него, след като общината му го взема, уж, за да го ремонтира, но напълно го съсипва.

Съветникът Атанас Мавродиев също е опозиция на кмета. След битките му с градската управа, той осъмва с опожарен трактор.
Депутатът Атанас Зафиров от БСП може да се добави към списъка им. Преди време той също проявява любопитство към модела на управление в Стамболийски и дори заяви, че там са уволнени социалисти професионалисти и заменени с протежета на кмета.
Депутатът от „Възраждане“ Стоян Таслаков също е доста активен напоследък в критиките срещу кмета. Той остро възразява срещу опитите на Мараджиев да изтегли 7.6 млн. лв. кредит.
Тук е мястото да отбележим, че през 2019 г. дългът на общината е възлизал на 4 млн. лв., а към днешна дата е 7 млн. лв. Според градоначалника обаче задължението не е кой знае колко голямо. Голяма част от парите са натрупани, понеже не е плащано за депонирането на отпадъците на сметището в Цалапица.

Депутатът Таслаков изкарва на показ и други далавери на местно ниво. След проведено собствено разследване, той доказва, че близка до кмета фирма краде ток с инсталираните си из града кафе-машини. Със снимки показва и пълното безхаберие на управата, която уж нещо гради, а после набързо го руши – по тази схема например се премахва карта на България, инсталирана в центъра на града. С това действие 4 000 лв., са се превърнали в строителни отпадъци, отбелязва Таслаков.

Опозицията в Стамболийски разкрива, че преди време Мараджиев тегли кредит в размер на 2.9 млн. лв., за направата на паркове и градинки, които после се преправят неколкократно. Местните недоумяват защо за целта не се използват евросредства, но тях кой ги пита. В същото време кметът се бие в гърдите, че не работи с финансиране от Брюксел, а с родно такова, сякаш то не идва от данъците на обществото.
Като цяло опонентите на кмета твърдят, че в Стамболийски непрекъснато текат „ремонти на ремонтите“.

Освен това критиците на Мараджиев отбелязват явния му афинитет към точно определена фирма, чиято дейност е инсталиране на климатици. Въпреки това именно тя печели търговете редовно, дори и такива за изграждане на публична инфраструктура.
Таслаков отбелязва, че става въпрос за фирма „Профеисионал 777“ и допълва, че цените биват завишавани двойно или тройно. Най-любопитното е, че фирмата е без каквато и да било история или пък опит.

Проверка в Търговския регистър сочи, че фирмата е с 10 лв. капитал. Откакто през 2015 г. в кметството влиза Мараджиев, фирмата е в непрекъснат възход и прави огромни обороти. .
На критикуващите градската управа на Стамболийски не се гледа с добро око. Таслаков, който не само разобличава кметските афери във Фейсбук отбелязва, че е следен и дори заплашван със съд от разни общинари и кметски служители. Останалите кметски опоненти, са преживели не само подобни заплахи, а дори и палежи. Въпреки всичко това, Мараджиев се има за изявен демократ, при това ветеран в битката за демокрация. През 1990 г. той отваря кафене и дори го кръщава „Демокрация“. На всички онези, които го нападат отговаря, че богатството му е плод на 30-годишне упорит труд в семейната им фирма, която не е изградена за ден-два.

През 1992 г., когато банките дават заеми на определени честни частници, Мараджиев тегли 100 000 лв., залагайки имота на баща си при 58% лихва. Прави цех за полиетиленови чували, фолио и пластмасови изделия в Цалапица. Въпреки успехите си като производител, той все пак предпочита да се впусне в политиката.

Тъй като е демократ, навремето лично Иван Костов го инсталирал за шеф на СДС в града. След това обаче завил към ГЕРБ, където го броят за протеже на Цветан Цветанов, но само в силните му години.
Мараджиев също е имотен гербер, но категорично отрича забогатяването му да е свързано с партийната му кариера. В Стамболийски обаче са на друго мнение – през двата му мандата общината трупа сериозни дългове като междувременно личното му богатство расте главоломно.

Фамилията му вече е натрупала огромно количество имоти на морския бряг, така че биха могли да си живеят спокойно само от рентите. Дори невръстната му внучка е подсигурена с морски имот. В същото време в Стамболийски роптаят, тъй като данъците им скочили двойно.
Освен това от години медиите отбелязват, че имотите им на морския бряг са купени на цени около или под данъчната оценка. Като цяло семейството живее в Пловдив, а Стамболийски е само работното място на Мараджиев.
Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.