Затягат контрола за поставянето на филъри и изкуствени мигли (Вече няма да може по разни гаражчета)

0

Контролът върху поставянето на изкуствени мигли, филъри в устните и лицето, микроблейдинг на вежди и прочие козметични процедури, ще бъде засилен, узна Горещо.

Всички тези козметични процедури вече няма да се случват в кварталните гаражчета, при козметички със съмнителни способности и опит. Те ще бъдат оформени по нови медицински стандарти и ще бъдат групирани към дял „Кожни и венерически болести“, разкри здравната министърка Асена Сербезова.

Колаж: Горещо

Досега единствено регионалните РЗИ-та контролираха тези процедури и то не за самото им качество, а единствено и само по трудовите нормативни уредби, касаещи броя работни места. И съответните проверки за тях.

Сербезова е отговорила с новината на питане на зам.-шефката на парламента и депутатка от ГЕРБ Росица Кирова след нейна среща с председателя на асоциацията на естетичните дерматолози д-р Снежана Атанасова за желанието на съсловието да се въведе строга регулация на процедурите. По същество те представляват инвазивни процедури, а защитата на пациентите от тях в момента клони към нула заради неясни критерии за работа, както и придобити специалности.

“Целта е професията да бъде изведена от нелигитимното поле на дейност и да се работи безопасно и отговорно. Сега такива медицински дейности се извършват от лица, които нямат необходимата квалификация. Всичко това се отразява на здравето на пациентите. Съществуват и порочни практики на обучения, които се извършват от лица без компетентност”, пише Кирова до Сербезова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.