Наталия Кобилкина разкри кое ни пречи да имаме пари! (още подробности)

0

Наталия Кобилкина за парите и нагласата за тях!

Кое ни спъва в живота и ни пречи да имаме пари и да живеем добре – това обясни в мрежата Наталия Кобилкина като даде няколко ясни примера, с които трябва да се борим, ако присъстват в живота ни.

“Парите и Поколенията

Забелязвате ли, че има семейства, които поколение след поколение се къпят в изобилие, а други тънат в мизерия и нищета?

Нека вземем за пример семействата на предприемачите или милиардерите, за които четем по списанията и вестниците. Като погледнем назад, виждаме все такива успели и богати хора. Интересното е, че техните деца сякаш наследяват този код на изобилие. Дали е късмет, случайност или нещо друго?

В същото време всеки от нас може да се сети и за обратния пример. Имате съседи или познати, които поколения наред не могат да се избавят от бедността. Често ги заклеймявате и изричате неща като „Излезе същият непрокопсаник като баща си!“. Защо става така и дали крушата не пада по-далеч от дървото?

Истината е, че дали сте беден или богат зависи до голяма степен от вашите родители. И дали вашите деца ще са богати или не, зависи от вас. Тук не говоря дали предците ви са ви оставили наследство, а за „програмата“, с която са ви научили да живеете. Може би ще кажете, че това са пълни глупости, но сега ще ви убедя в обратното. Нека разгледаме различни ситуации:

Парите – тема табу. Дори родителите ви никога да не са говорили за финанси пред вас, техните вътрешни отношения с парите са формирали и вашите. Как? Защото вие през цялото време сте ги наблюдавали как се отнасят с парите, как боравят с тях и това е бил моделът, който сте копирали като правилен. Например, вие сте забелязвали, когато някой от семейството ви въздъхнете, докато плаща сметката в хранителния магазин. Или когато сте поискали нещо от родителите си, например колело, на подсъзнателно ниво сте отчели как тялото и гласът им се напрягат.

Трябва да направя нещо, за да заслужа парите. Това е убеждение, което със сигурност се е вкоренило в съзнанието ви, ако родителите ви са поставяли „условия“, за да получите нещо. Така започвате да смятате, че вие сами по себе си не заслужавате пари. Трябва да направите нещо допълнително – да изкарате добри оценки, да имате диплома, да работите извънредно и т.н.

Парите никога не ми стигат. Ако сте виждали как семейството ви едва свързва двата края, как не са можели да плащат наема и сметките редовно, ако сте ходели със скъсани или вече омалели дрехи и т.н., тогава вие израствате с идеята, че парите никога не са достатъчни. Като възрастни може би продължавате да живеете с минимални доходи и те все да не ви стигат. А може би изкарвате добри пари, но постоянно се изхвърляте със скъпа кола на кредит, винаги последен модел телефон, маркови дрехи и в крайна сметка отново живеете с усещането, че парите не стигат.

Парите са зло. Ако сте наблюдавали постоянни спорове и скандали в семейството ви, чийто корен са били парите, то вие сте решили, че те са нещо лошо. Така в последствие се държите далеч от тях и смятате, че ако забогатеете, то ще ви сполетят злини, а самите вие ще станете лош човек.

Не разбирам парите. Друга ситуация е, когато в семейството ви е битувало вярването, че парите са нещо страшно, неизвестно и трябва да имаш определени знания и умения, за да боравиш с тях. Например: „Само умните стават богати, а ние не сме такива.“, „Остави умните глави/ богатите/ чорбаджиите да го мислят, ти тук си гледай работата.“ Така израстваш с разбирането, че парите са предназначени за онези – другите, различните, по-умните и по-добрите от теб.

Всички сме наследили вярванията за парите от нашето семейство. Ако вашето наследство е предимно отрицателно, можете да поемете отговорност за спирането на цикъла. Променяйки отношенията си с парите, ние не само ще променим собствения си живот, но и този на нашите деца и бъдещи поколения”, сподели Наталия Кобилкина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.