Фитнес инструкторът Илиян Найденов: Спрете да карате хората да ядат кал! (виж тук)

0

Илиян Найденов е против приема на силиций!

Твърдо против приема на силиций като добавка, особено в големи количества, е бившият на Джулиана Гани. Илиян Найденов сподели мнението си като фитнес инструктор:

“Моля ви, спрете да убеждавате хората, че е добра идея и че е полезно да приемат пръст. Спрете да ги карате да ядат инертен материал… Кал.

Хората приемат дневно по около 30 мг силиций, като най-добри източници са бира и банани. Там са в добре усвоима форма, биологично достъпна, а да се нагълташ с шепа пръст няма да доведе до усвояване на силиций…

В тази си форма не е в особено биодостъпно състояние. Освен това според доста сериозни проучвания силицият е по-скоро… метаболитно инертен. Все още дори не са установени заболявания и състояния свързани с дефицит или прием на силиций (Източник 1).

Тоест не се оправдава полагането на усилия да си набавяме допълнителни количества силиций. Той вероятно не влияе върху имунитета, определено не участва в изграждане на мускули, но може да има някакво минимално положително действие върху здравето на костите. Все още тази положителна връзка не е доказана абсолютно.

Притеснителни са някои от физичните свойства на този инертен материал. Той е силно порьозен с голяма контактна площ. Много наподобява на активния въглен. В този си смисъл той може да “детоксикира”, но може и да прави например храната по-бедна като намали абсорбцията на ценни витамини и минерали (Източник 2).

Може дори да е фатално, ако се комбинира с лекарствена терапия, тъй като може да “детоксикира” самите лекарства.

Разбира се забавен е и факта, че маркетолозите придадоха ново свойство на живият организъм – заряд. Аз лично се чудя какъв е зарядът на хората… Няма описана методика за лечение на инфекции и инвазии с инертни материали”, обяснява Илиян Найденов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.