Кристиан Дростен: Краят на пандемията ще е скоро, ако…

0

Зависи от всички нас

Главният вирусолог на Германия – Кристиан Дростен разкри, че краят на пандемията от коронавирус може да е съвсем скоро, при положение, че се изпълнят няколко условия.

Той обаче не скри, че страната му е „все още на мили разстояние“ от това заради големия брой неваксинирани и изключително балвана кампания за поставяне на бустерни дози.
Това става ясно от думите на водещия немски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника „Шарите“ пред „Spiegel”.

Кристиан Дростен
Зависи от всички нас

„Веднага щом Делта удари тук с пълната си мощ, болниците бързо ще се претоварят“, твърди той. Той посочва, че страни като Испания и Португалия, където има висок процент имунизирани пандемията ще се превърне в минало още през пролетта.

Той припомня, че науката говори за ендемия тогава, когато имунитетът на населението е толкова голям, че има само регионални огнища. Те обаче не водят до претоварване на здравната система.
„Трябва да маневрираме бавно и внимателно към ендемичната фаза, без здравната ни система да се срине поради претоварване и да доведе до смъртни случаи, както във Великобритания“, категоричен е Дростен. Именно поради тази причина той призовава да се реагира максимално бързо.

Според Дростен вълната от инфекции може да бъде овладяна със следните три мерки: изключвания, бустерни дози и затваряне на пропуските във ваксинацията.
„За да бъдат намалени наистина стряскащо високите показатели, от научна гледна точка спешно е необходимо ограничаването на контактите“, категоричен е експертът.

„Сега трябва да се направи всичко възможно, за да се запълнят пропуските във ваксинирането сред възрастните, за да се излезе по-бързо от пандемията“, пояснява той. Специалистът не изключва и появата на нови варианти на вируса. Разбира се той подчертава, че и срещу тях трябва да се действа с ваксинация, особено, когато още не е достигната ендемичната фаза.

В заключение той посочва, че към момента всеки трябва да провери дали може съзнателно да ограничи контактите си отново в рамките на няколко седмици.
„Отговорността на гражданите вече ни спаси в предишните вълни. Надявам се да успеем отново“, подчерта той, пише blitz.bg.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.