Новини

Лияна Панделиева пустосва модерното строителство у нас! (виж тук)

Съгласни ли сте с Лияна Панделиева?!

Журналистката Лияна Панделиева добре “подреди” съвременното строителство у нас и новите жилища, които се продават на баснословни цени:

“За пореден път попадам на чертеж на жилище, което ще се продава за около 350 хиляди евро в село Лозен (което си е вече София).

Не коментирам каква казарма градят в “ултра луксозния комплекс от затворен тип”, където разстоянието между миниатюрните балкончета предполага съседите да си казват наздраве, без дори да се навеждат през перилата, но друго за пореден път ми се набива в очите: влизаш от вратата, направо си в хола, а там е и кухнята. Няма къде да се събуеш, дори къде да бъде сложен шкаф за обувки, нито място за дрехи. И после следва стълбище към втория етаж.

Пълното амерканизиране на нашите жилища е може би най-голямата тъпня за последните 20 години. Българите не сме американци. Ние не живеем в колите си през деня, не се прибираме по пантофи, не сме в квартали с безкрайни улици и бляскави тротоари (говоря за обикновен квартал). Ние се движим по улици с плочки, в градски транспорт, шляпаме в локви, газим из тревните площи, а околните не пропускат да си хвърлят боклуците и кучетата да минират на най-неочаквани места. Най-малкото е нехигиенично да си оставяме външните обувки в хола и на практика – в кухнята.

Освен това холът – в българския бит – е мястото за телевизора, дивана, фотьойлите, библиотеката, малкото барче, за разпускане, за спокойствие.
Каква е тази новаторска идиотия: докато един опитва да почива, някой да работи с миксер, блендер, да дрънкат домашни роботи, печка, миялна да ручи, тракат прибори. Кога се пуска проклетата миялна за съдовете, ако тя е в хола? Как готвенето да става, като се прибере мама след работа и трябва да работи абсорбатор, вентилатор на фурната, кипи нещо на печката, но някой опитва да погледа любимо предаване?

Или вече никой не бива да си почива, защото една камара малоумни архитекти са решили, че е страхотен fun всички уреди да са в хола? Колко време ще мине, преди всичко, в условно наречения хол, да мирише на манджа?

У дома, в много обикновения ни панелен апартамент, разполагаме с широко антре, където са шкафовете за обувки, шкафове с други полезни неща, които са на правилното място, огледала, разположени така, че удвояват пространството. Кухнята е отделна и там аз се радвам на своя телевизор, който ми бърбори, докато готвя и то предавания, които иначе няма как да споделим. В хола са мебелите, които не замирисват на кюфтета, мусака, кьопоолу, печено пиле и всичко, което готвя.

Как се съчетават типичните за кухня предмети и аранжировка с тази в хола? И не – тук не говорим за изпилен вариант на икономично жилище. Става дума за яко ценово помпане!

Генерална разлика между българския и американския дом е, че у нас почти всички жени готвим, а американците не го правят. Съвсем наскоро се развихрих в кухнята на американка – също в хола, естествено и когато поднесох пет различни ястия за вечеря, тя каза, че в целия й живот не е сготвила толкова неща там. И понеже ми трябваше точилка, тя ми поднесе онази, която е ползвала нейната баба. Собствен опит с уреда нямаше, пазеше я по-скоро като реликва.

Та сгърчената в раменете къща, като част от цял комплекс сгърчени къщички в Лозен, на цена от 300 и кусур хиляди евро, всъщност за чеп не става! И си залагам главата, че малоумните архитекти дори не помислят за такива дребни неща, като обувки! Абе, аланколу, ела и ги преброй, да те питам къде да ги сбутам? Отделна инсталация пред къщата ли да им правя?

И се чудя: къде да спретна един протест срещу къщите без антре и без истинска кухня?”, чуди се Лияна Панделиева.

Коментари чрез Facebook

коментара