Новини

Половинката на Атанас Скатов отново на лобното му място (Фото)

Приятелката на Атанас Скатов реши да почете паметта му 6 месеца след трагедията

Приятелката на загиналия под К2 (8611 метра) алпинист Атанас Скатов – Шени Бензеш, се завърна в подножието на втория по височина връх в света.

Тя публикува в “Инстаграм” снимка от Каракорум с италианката Тамара Лунгер, която също беше част от злополучната зимна експедиция. Двете ще изминат дългия път до базовия лагер на 5000 мeтра, пише “Монитор”.

„След известни трудности и почти шест месеца ние се завръщаме, за да отдадем почит на любимите си хора на К2. Хубаво е да споделя тази емоция с Тамара“, написа Бензеш (вляво на снимката), която работи като адвокат в Пловдив.

Снимка: Инстаграм

Шени беше с Наско почти до последния му дъх на фаталния 5 февруари, когато той загина на слизане от лагер 3 на 7300 м.

При предишните 13 експедиции до осемхилядници (11 успешни) Скатов беше сам или със свои колеги алпинисти, но в последните седмици на подготовката си за К2 намери начин да вземе и Бензеш. Въпреки че също обича планината и пътешествията, Шени нямаше опит с високите върхове, но успя да стигне до базовия лагер в зимни условия.

Няколко часа след трагедията със Скатов под К2 изчезнаха трима от най-опитните участници в експедицията – чилиецът Хуан Пабло Мор, който се изкачва без кислород, исландецът Джон Снори и пакистанецът Али Садпара. Именно Мор беше партньор на Лунгер, която обаче се отказа да щурмува върха.

Коментари чрез Facebook

коментара