Новини

Половинката на Атанас Скатов отново на лобното му място (Фото)

Приятелката на Атанас Скатов реши да почете паметта му 6 месеца след трагедията

Приятелката на загиналия под К2 (8611 метра) алпинист Атанас Скатов – Шени Бензеш, се завърна в подножието на втория по височина връх в света.

Тя публикува в “Инстаграм” снимка от Каракорум с италианката Тамара Лунгер, която също беше част от злополучната зимна експедиция. Двете ще изминат дългия път до базовия лагер на 5000 мeтра, пише “Монитор”.

„След известни трудности и почти шест месеца ние се завръщаме, за да отдадем почит на любимите си хора на К2. Хубаво е да споделя тази емоция с Тамара“, написа Бензеш (вляво на снимката), която работи като адвокат в Пловдив.

Снимка: Инстаграм

Шени беше с Наско почти до последния му дъх на фаталния 5 февруари, когато той загина на слизане от лагер 3 на 7300 м.

При предишните 13 експедиции до осемхилядници (11 успешни) Скатов беше сам или със свои колеги алпинисти, но в последните седмици на подготовката си за К2 намери начин да вземе и Бензеш. Въпреки че също обича планината и пътешествията, Шени нямаше опит с високите върхове, но успя да стигне до базовия лагер в зимни условия.

Няколко часа след трагедията със Скатов под К2 изчезнаха трима от най-опитните участници в експедицията – чилиецът Хуан Пабло Мор, който се изкачва без кислород, исландецът Джон Снори и пакистанецът Али Садпара. Именно Мор беше партньор на Лунгер, която обаче се отказа да щурмува върха.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.