Здраве и диети Новини

Наталия Кобилкина: Накарайте детето си да спортува! (още подробности)

Наталия Кобилкина обясни ползите от спорта за децата!

Ползите от спортуването при децата обясни Наталия Кобилкина. Ето какво разкри тя в мрежата и защо е добре да накараме отрочетата си да спортуват:

“5 ползи детето ти да спортува!

Ползите от спорта за човешкото здраве са много и доказани, независимо дали става въпрос за деца или възрастни. Днес няма да ви говоря колко е важно за здравето и физиката на детето да го запишете на спорт.

А ще ви разкажа от гледната точка на психолог как спортът превръща децата в успешни възрастни:

Спортът развива самочувствието. Според няколко научни проучвания спортуването помага за изграждане и развитие на самочувствие и увереност. Това се дължи на малките жестове на одобрение и признание, които детето получава, като даване на пет от съотборник, потупване по гърба и ръкостискане, похвалите и насърчаването от страна на треньора. Освен това детето се научава да се доверява и да вярва в собствените си способности.

Спортът изгражда социални умения. При спортуването малкият човек неизбежно се запознава и комуникира със свои връстници. По този начин изгражда социални умения на подсъзнателно ниво, които със сигурност ще му бъдат от полза като възрастен. Когато става въпрос за колективен спорт, той учи детето на работа в екип, сътрудничество с другите, събужда у него чувството за принадлежност.

Спортът учи на справяне с поражението. В живота всеки възрастен среща трудности и се сблъсква с горчивия вкус на поражението. Чрез спорта вашето дете от ранна възраст ще се научи как да приема и да се справя със загубите, без да се чувства „победен“ и това да му повлиява психически. Ще се научи и че след загуба, най-важното е да се изправиш и да опиташ отново.

Спортът учи на дисциплина. За да станете добри в който и да е спорт, ви е нужна дисциплина и тук имам предвид психическа и физическа дисциплина. Дисциплината помага на играча да постигне целите си и също така да разгърне пълния си потенциал. В спорта вашето дете ще трябва да спазва определени правила, да приема заповеди и решения, взети от треньора. Освен това ще му се налага да прояви постоянство и отдаденост по време на тренировка, понякога да се лишава от развлечения и време за игри.

Спортът учи, че няма Аз в отбора. Хората по начало сме индивидуалисти и мислим прекалено много за себе си. Спортът учи, че в един отбор думата „аз“ не съществува. Има само „ние“ и „заедно“. Всеки е отговорен за личните си действия и усилия, но само обединени можем да постигнем крайната цел. Колкото и добър да е един играч, той не може да победи другия отбор сам.

Така спортът кара децата да се учат да работят в екип, да приемат слабите страни и грешките на съотборниците си, да развиват силните си страни, да вземат бързи решения по време на мач, да разработват стратегии за победа”, сподели Наталия Кобилкина.

Коментари чрез Facebook

коментара