НОИ зарадва всички пенсионери с тази вест

0

НОИ зарадва всички пенсионери с тази новина

Пенсионерите имат повод за радост, след като от НОИ съобщиха добра финансова вест. Надзорният съвет на осигурителния институт взе решение за осъвременяване на пенсиите с 5% от 1 юли 2021 г.

Решението е в изпълнение на разпоредбите от Кодекса за социално осигуряване. Според тях пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНР.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лв. Това бе решено на същото заседание.

Пенсиите, отпуснат до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 5%. Това бе предложено на Надзорния съвет на НОИ от служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Още преди заседанието той направи уточнение, че според т.нар. “швейцарско правило” пенсиите трябва да се осъвременят с 4,8%, отчитайки инфлацията и осигурителния доход.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.