Пенсионерите получиха отговор на важен въпрос

0

Пенсионерите получиха отговор на важен въпрос

Пенсионерите получиха отговор на въпроса, който ги вълнува. Вече е ясно докога ще продължи да се изплаща добавката от 50 лева към пенсиите

Планираното увеличение на пенсиите за старост с около 5% ще се случи през юли. В програмата на правителството е предвидено и определяне на размера на социалната пенсия, която не е свързана с осигурителен стаж за старост. При нея увеличението ще е в размер на 5% по бюджета на държавното обществено осигуряване, заяви в ефира на БНТ служебният заместник социален министър Надя Клисурска.

От думите ѝ стана ясно, че предстои следващата седмица правителството да вземе решение за социалната пенсия.

Тя поясни, че решението, пенсионерите да получават по 50 лева до края на мандата на служебното правителство, е било сложно и трудно, защото става дума за над 104 милиона лева.

Клисурска заяви, че добавката от 50 лева към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното правителство – до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка свеж въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел”, допълни Надя Клисурска.
По думите ѝ служебното правителство не се е фокусирало върху изборите.

Клисурска поясни, че в момента нивата на безработицата са близки до тези преди COVID кризата. Тя допълни, че секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са силно засегнати, тъй като не са достатъчно подкрепени.

Експертът добави, че мярката 60 на 40 изсветли сивата икономика. Започнахме ревизия на всички проекти, свързани с Плана за възстановяване, заяви още Клисурска, цитирана от БЛИЦ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.