Здраве и диети Новини

Д-р Неделя Щонова с безценни съвети за мозъка ни! (виж тук)

Неделя Щонова съветва как да се грижим за мозъка си!

Как да се грижим добре за мозъка си, за да сме здрави и да му се радваме дълги години. Това посъветва д-р Неделя Щонова в мрежата преди часове:

“Дехидратацията може да причини сериозни негативни ефекти върху части от тялото, а мозъкът съвсем не е изключение. Факт – много хора не дават приоритет на хидратацията и не получават точното количество вода, за да функционират с най-високия си потенциал.

Според списанието на American College of Nutrition дори само 2% дехидратация оказва влияние върху мозъчната функция, а симптомите, които изпитваме, когато не сме хидратирани, както трябва, са следните – загуба на памет, затруднения с фокуса на вниманието, бавна обработка на информация, раздразнителност, ленност, главоболие, умора.

И когато всичко това е налично, откъде сили и ресурси да се развиваме и себенадмогваме всеки ден?!
На всеки три секунди някъде по света се появява нов случай на деменция.
На всеки три секунди!

Едно проучване, което съчетава работата на 25 международни експерти показа,
че фактори свързани с начина ни на живот, могат да играят ключова роля в увеличаване или намаляване риска от деменция.

И тези фактори са: тютюн, алкохол, незавършено средно образование, тоест образователен ценз, депресия, обездвижване, социална изолация, лош контрол на кръвно налягане и холестерол, затлъстяване, загуба на слух във възрастта около 50 години, недохранване и липса на занимания с творческа дейност.

Един от всеки три случая на деменция може да бъде предотвратен.
/ публикация The Lancet /
Затова…

Стимулирайте умственото развитие и пъргавината на невроналните мрежи чрез хидратация и творчество! Четете всеки ден. Спортувайте. Бягайте от инерцията, не спирайте да учите нови неща!
Дори когато е трудно.

Да правя предаване 20 години и никога да не съм отсъствала от ефир… да защитя дисертационен труд и да напиша книга… са все трудни неща. Но аз обожавам да ми е трудно. И моят мозък вече е свикнал на това. И всеки, абсолютно всеки може с респект да тренира и третира мозъка си по този начин!

Мисля, че когато творим и преодоляваме трудности ние профилактираме “мозъчната мъгла”. А нейните симптоми са чувство на раздразнителност, летаргия, некачествен сън, хронична умора, безцелност и изобщо апатия към всичко…
Апатия… е една безкрайно тъжна дума….

Преживяването на творческия акт е толкова дълбинно изживяване, че понякога дори то е по-висше от сътвореното. Усещах го особено силно, през изминалите години, когато писах “Хвърчило към рая”. Това, което се случва в душата на творящия човек хармонизира, успокоява, оздравява и създава щастие. Изкуството понякога е опредметена мъка.

И по-добре импулсите мъка или тъга да се развият в красота и да родят нещо видимо – стих, музика, книга, спектакъл, предаване, картина, пластика – отколкото невидимо да ни разрушават.

Любов, надежда, взаимопомощ, раждане, кърмене, докосване, качествени социални взаимоотношения, грижовност, дори нежността в нашия глас – всичко това са прекрасни светове. И когато живеем в тях ние отделяме окситоцин. Окситоцинът е хормон на любовта.

Актуални проучвания доказват, че окситоцинът има отношение към невропластичността, окситоцинът модулира синаптичната пластичност и е нещо ключово за паметта и висшите корови функции.

Тоест, дори, когато става дума за профилактика на деменция, има нещо безпощадно вярно:
Че си струва да бъдем любов.
Да даряваме любов.
Винаги, навсякъде, под дъждовни акорди, в разкъсаната нежност, когато е стръмно, трудно,
когато сме безпътни, неразбрани или отчаяни.

Не се обезкрилявай, никога!
Махай с крила,
вдигай хвърчилото,
дръж го високо и бъди любов.
Безценно е!

И един ден, когато сме на 100 години, сивото вещество в главите ни, надявам се и тогава добре хидратирано, ще ни бъде изключително благодарно,
за това красиво отношение към живота”, съветва д-р Неделя Щонова.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.