България

Тежки дни за Христо Друмев! Легендарният шеф на НДК бере душа в болница

Христо Друмев от месец лежи в болница

Тежки дни настанаха за Христо Друмев – легендарния бивш директор на НДК и заместник-министър на културата. Здравето на белокосия чаровник е сериозно разклатено и се нуждае от специализирани грижи. Ветеранът лежи в болница вече повече от месец, но подобрение в състоянието му няма.

„Много е възрастен и това допълнително усложнява положението му. Лекарите не дават големи надежди, но ще продължат да се борят. Христо със сигурност не е болен от Ковид-19, друго е онова, което го мъчи”, споделиха пред „Уикенд” добре информирани източници. Информаторите ни не пожелаха да разкрият диагнозата на пациента, защото не са оторизирани от близките му.

Снимка: ХотАрена

Друмев е роден преди 88 години в семейството на крупен капиталист. В ранния соц получава юридическо образование и понеже говори много езици, е назначен на щат във Външно министерство. Впоследствие работи в чужбина – в представителства на фирми и като културен аташе във Виена, а през 1988-ма застава начело на Народния дворец на културата „Людмила Живкова”. НДК ръководи до 2011-а, когато е отстранен с решение на правителството на ГЕРБ.

В продължение на 31 години Друмев е бил агент и сътрудник на Държавна сигурност с псевдонимите Драганов и Борил. Като шпионин през 60-те той надушва, че в Ирак се готви преврат, който ще докара на власт Ахмед Хасан ал-Бакър и Саддам Хюсеин. Никоя друга разведка по онова време не разполага с ценната информация, само българското разузнаване е наясно. За големия си удар Христо е награден с 200 лева от ДС, а получава и медал.

Подробности за преврата нашият агент научава, докато цака карти. Друмев открай време е запален по покера и бриджа и неведнъж е играл „на вързано” с известни нашенци. „Павел Вежинов, Георги Марков… Всичките съм ги обирал и така носех доста парички вкъщи. Ставките бяха много високи”, признавал е той.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.