Свят

Ето ги симптомите, алармиращи за образуването на тромби след ваксинация с Astra Zeneca

Още не е доказана 100%-ва взаимовръзка между смъртните случаи и ваксината

Запознайте се със симптомите, които подсказват, че има риск от образуването на тромби след ваксинация с Astra Zeneca.

Припомняме, че от Европейската агенция по лекарствата и СЗО вече нееднократно декларираха, че препаратът на англо-шведската компания е безопасeн.

Astra Zeneca
Още не е доказана 100%-ва взаимовръзка между смъртните случаи и ваксината

Те посочиха, че ваксината на Astra Zeneca е ефикасна срещу новия коронавирус. Въпреки това в различни части на света продължават да се регистрират случаи на тромбози сред пациентите. При някои от тях това доведе до летален изход.

Заради зачестилите случаи на тромбоемболични реакции част от европейските държави, сред които и България, преустановиха временно прилагането на тази ваксина. В САЩ пък излезе препоръката препаратът на Astra Zeneca да не бъде одобряван за прилагане именно заради случаите на тромбози.

Засега е известно, че тромбоемболичните реакции се проявяват обикновено между 3-тия и 14-ия ден след поставянето на т.нар. първа игла.

Ето кои са симптомите, за които трябва да се следи, тъй като алармират за евентуални тромби:
– силно и необичайно главоболие, което не отслабва дори след прием на болкоуспокояващи. То се влошава при движение или легнало положение и протича със зрителни нарушения
– повръщане или други видове неврологични прояви
– малки синини около мястото на убождането или петехия (малък точковиден кръвоизлив)
За това информира онлайн изданието „20minutos“.

Както е известно, засега не е доказана 100-процентова взаимовръзка между ваксината на Astra Zeneca и смъртните случаи, настъпили след поставянето й. От СЗО вече заявиха, че ползите от имунизацията с този препарат надхвърлят рисковете.

При тези симптоми специалистите препоръчват да се посети лекар. Те обаче все пак припомниха, че главоболието (което е в нормални граници), общото неразположение, температура, гадене и повръщане са обичайни странични реакции след ваксинация, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара