Новини Шоубизнес

Леа Коен продължава скандала с антисемитизма по БНТ с нови факти! (виж тук)

Леа Коен продължава по темата!

Писателката Леа Коен не спира. Тя продължава скандала с антисемитизма по БНТ и предаването “Последният печели” с нови факти. Ето какво изнесе в мрежата преди минути:

“Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини и постъпи достойно в случая с антисемитския инцидент. Възмущението му беше искрено и безапелационно, в което можах лично да се убедя. Има наказани. Това е окуражаващо!

Продуцентите на Последният печели обаче излъгаха публично, продължавайки да се оправдават с “ цитат” на Боби Фишер. Такъв цитат НЯМА. Това обезценява изцяло техните извинения.

Те цитираха като източник на скандалния си антисемитски цитат интервю на Боби Фишер пред унгарското радио.

Единственото интервю , което Фишер дава в Унгария, е на 13 януари 1999, когато той е обвиняем ( както сам разказва в интервюто ) от Grand Jury of Washington DC и е заплашен със затвор. Напуска Америка и временно отива в Унгария, но не получава право на постоянен престой. Единствената страна в Европа, която се съгласява да го приеме ( той загубва американско гражданство) е Исландия, където Фишер е прибран от една секта.

В третия въпрос на унгарското радио “ Защо е избрал Унгария” той изпада в истерия и казва , че бил преследван от евреите, които лъжели за него и му пречели. Журналистът го прекъсва и иска да спре интервюто . Фишер се опитва да се върне отново върху темата за евреите, но журналистът спира предаването.
В текста на интервюто Няма обаче няма нищо нито за Холокоста, нито за газовите камери. Фишер просто споделя една от своите паранои, че е преследван в Америка от евреите.

Въпросът с източника на цитата има сериозен морално- етичен характер.
Цитираният от Орлин Горанов текст не е взет от никакво радио интервю, а от нацисткия сайт dark moon , който го приписва на някой си J.B.Campbell , екстремист антисемит от Тексас( също съден в САЩ), който “РАЗКАЗВА”за Боби Фишер през 2012 година ( 4 години след смъртта му и 14 години след като Фишер е напуснал САЩ, където го чака затвор).

Публикувано е под формата на въображаемо интервю , от което дори нацисткият сайт се разграничава. Нещо, което нито Орлин Горанов направи, нито предаването като цяло. Горанов вложи, напротив , артистична убедителност в текста, който произнесе. ( Газови камери не е имало. Това са глупости!) Неговото извинение е напълно утилитарно и равно на нула.

Боби Фишер е трагична фигура на гений, превърнал се в криминален маргинал , който обикаля от затвор в затвор ( включително в Япония).

Защо обаче продуцентите, близки до кръга КонсерваторЪ и до Института за дясна политика на Цветан Цветанов са си послужили с името на Фишер и с антисемитски американски сайт, за да избълват антисемитска отрова, е голям проблем!

Той далеч надхвърля забавните рамки на една на пръв поглед безобидна игра. Отговорът е в сферата на политиката и амбициите на един мрачен политически кръг, който трови политическия живот, но все още се бои да излезе на светло”, написа Леа Коен.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.