Здраве и диети Новини

Д-р Неделя Щонова за имунитета! (ето какво разкрива по темата)

Неделя Щонова съветва как да поддържаме здрав и силен имунитета си!

Д-р Неделя Щонова разкри какво е имунитет и как да го поддържаме здрав и силен. Нещо, което е от съществено значение за всеки един човек:

“Умът, имунитетът,
възпалението и настроението
Възпалението е имунен отговор в тялото ни.
Тихите възпаления, хронично тлеещи като въглени в нас, понякога са нещо невидимо, но коварно, заради потенциалните драматични последици.
Могат да засегнат венци, лимфни възли, кожа, черва, мозък, стави, лигавици, ендотела на кръвоносните съдовете.

Причините са много, етиологията е многофакторна – наднормено тегло, радиация, токсични вещества, вирусни и бактериални инфекции, болести, физически, емоционални травми и стрес, нарушения на съня, а често и храната, която консумираме.

Имунната система от своя страна непрекъснато се бори с това възпаление, докато образно казано тя не се “изтощи напълно” и престане да функционира правилно. А възпалението може да си остане скрито с години, превръщайки се в предпоставка за всяка една от дегенеративните болести, които познаваме.

Напоследък доста проучвания са с фокус върху ролята на имунната система и хроничното възпаление, като фактор за психично здраве и психологически разстройства – депресия, депресивни симптоми, хронична умора, биполярно афективно разстройство и анхедония – неспособност да изпитваме удоволствие и радост по време на приятни моменти.

Изследване, публикувано в списанието JAMA Psychiatry, най-голямото по рода си добавя допълнителни доказателства към нововъзникващата теория, че определени състояния на психичното здраве са причинени от хронични възпаления в организма.

Изследователите установяват, че пациентите с автоимунни заболявания са с 45% по-склонни да имат смущения в настроението, докато всяка история на каквато и да било инфекция увеличава риска от разстройство в настроението с 62%. Около една трета от хората, които съобщават, че страдат от лошо настроение са били хоспитализирани в миналото по повод епизод на сериозна инфекция.
Тоест, хората с депресия и хронична умора имат по-високи нива на възпалителна имунна активация.

По-конкретно, микроглията в мозъка се активира от възпалителни цитокини, които преминават през кръвно-мозъчната бариера, променяйки астроглиалната функция, така че тези клетки произвеждат повишени нива на цитокини, както и глутамат, допринасяйки за смутен метаболизъм на триптофан / L-триптофанът е прекурсор на серотонина и мелатонина, а те помагат на организма ни да се отпусне и да заспи / и намаленото производство на серотонин, което от своя страна, може да допринесе за появата на манийни и депресивни епизоди и симптоми.

Предполага се, че възпалението, произтичащо от персистиращи патогени, влияе върху развитието на разстройства на настроението в по-голяма степен, отколкото възпалението в резултат на остри инфекции. Например – такъв патоген е Helicobacter pylori, който е замесен в стомашно-чревни разстройства и дисрегулацията по оста черва-мозъка. Тоест една бактериална инфекция с хеликобактер пилори, може да доведе до депресия или да обостри депресия, мрачно настроение, тъга и пасивност.

Тревожен е фактът, че подобни състояния могат да продължават години наред и да се превърнат в част от личностната характеристика на даден човек.
Тук не говорим за онова острото и преходно възпаление, което е реакция на имунната система и помага на тялото да се справи с нараняване, травма или присъствието на патогенен микроб.
Говорим за дълго циркулиращите в нас аварийни сигнали, част от хроничното тлеещо възпаление из телата ни, което бавно унищожава органите и води до бързо стареене.

Един от методите за контрол на тихите, „невидими“ възпаления, е храната.
Не зная дали е малко или много известен факт, но възпалението е пряко обвързано със здравето на храносмилателната система.

Храните, които предизвикват най-силно възпаление в тялото ни са:
Трансмазнини / частично хидрогенирани мазнини /
Растителни олиа и масла
Рафинирани въглехидрати
Пържени храни
Захар и фруктозен сироп
Индустриални подсладители
Прекомерна употреба на алкохол
Индустриално-преработени меса
Пшеница
Тютюн
Алкохол
Така че, да държим под контрол този враг – тихото възпаление – в телата ни.
Отговорно е!

Редовна физическа активност, пиене на достатъчно количество вода и
облекчаване на стреса са доказани начини за намаляване на възпалението.
Средиземноморска диета, богата на омега-3 мастни киселини като зехтин, сьомга, тъмни листни зеленчуци, джинджифил, чесън и зелен чай, са също неща, за които е доказано, че намаляват възпалението и подобряват цялостното ни здраве.

Нашите тела са съставени предимно от вода, така че когато сме дехидратирани естествения баланс в тях е нарушен.
Дори леките степени на дехидратация могат да допринесат за ниско ниво на енергия, безпокойство, нервност, депресия и проблеми с ясното мислене.
Дехидратацията нарушава деликатния баланс на допамин и серотонин в мозъка, а те са естествени невротрансмитери, които повлияват депресията и тревожността.

Един от най-бързите и лесни начини да подобрим настроението си е като изпием чаша ( или две! ) вода.
Обичам да пия колагенова вода Qwell Shape – съчетание на минерална вода с балансиран минерален състав и първокласен хидролизиран колаген.

А и когато сме достатъчно хидратирани, тялото ни се бори далеч по-адекватно с хроничните възпалителни процеси в нас.
Нека “отмиваме” възпалението, като избираме умната хидратация.
Умна, защото тя има свой оптимален ритъм, но за него ще говорим друг път”, съветва Неделя Щонова.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.