Здраве и диети Новини

Неделя Щонова втрещи: Захвана се и с материите на дрехите, които носим! (виж тук)

Неделя Щонова съветва да избираме и материите на дрехите си!

Д-р Неделя Щонова втрещи и с познания за платовете. Тя излезе с дълъг пост за важността на материята на дрехите върху здравето ни.

“Ние не сме Тарзани, отгледани от маймунки,
не ходим голи и не живеем в джунглата.
Нали така?! Или не е съвсем така?!
Замисляме ли се обаче, как видът на текстилната материя, която носим има пряко отражение върху нашето здраве?
И екология.

Правим ли компромис с онова,
което обгръща телата ни?
И милва кожата ни?
Той е световноизвестен дизайнер.
Наричат го фараонът на италианската висша мода и “осиновеният син на италианския кутюр”. Оценен е от Пако Рабан, прави костюми за филмови проекти, сред които „Децата на Маам” с Франко Неро, има куп награди, кръстосва света по най-престижни модни дефилета – от Европа до Близкия Изток, през Персийския залив, Съединените щати, Източна и Южна Азия.

Но за мен преди всичко той е истински приятел и качествен човек с много финес.
Иван Донев, благодаря ти за удоволствието, доверието, отговорността и честта да нося твои дрехи.
Но още повече ти благодаря за този смислен и толкова полезен разговор в студиото днес.

Разговор с чудесни пресечни точки между мода, здраве, екология и невроестетика.
Ето акцентите:
Всеки ден обличаме дрехи върху тялото си. Освен ако не спим голи,
но тогава пък се гмуркаме в чаршафите.
Знаем ли от каква материя са изработени?
Замисляме ли се за произхода на тази материя?
И изобщо за всичко онова, което обгръща телата ни?
Хайде сега да го направим заедно.
За да се създаде плат трябва да има суров материал. Този материал може да бъде от естествен или изкуствен произход. Той се обработва, за да се получи влакно. То се усуква или сплита до получаването на конец, прежда. Влакната са от естествен, изкуствен и синтетичен произход.
Влакната от естествен произход са най-приятелски настроен към здравето и кожата ни.
Този произход може да е:
животински – произвеждат се от козина и косми на животни – вълна, кашмир, ангора, коприна
растителен – произвеждат се от цели растения или листа – памук, лен, коноп

5 токсични материи, които са вредни за здравето:
1. Полиестер – в полиестер човешката кожата диша трудно. Освен това при повишаване на телесната температура се отделят химикали от тази тъкан и тези химикали се абсорбират от тялото. Това може да доведе до обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Желателно е да избягваме полиестер в дрехите, а също и в спалното бельо.
2. Вискоза – възможно е да отделя токсични вещества, които причиняват гадене, главоболие, повръщане, болки в мускулите и безсъние. В допълнение – производството й силно замърсява околната среда.
3. Найлон – чорапи, бельо, чорапогащници и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той обаче не е най-добрият избор за носене върху гола кожа. Дрехите, изработени от найлон не абсорбират потта, което може да доведе до лоша миризма и кожни инфекции. Тази тъкан се избелва или боядисва с различни химикали, които са токсични.
4. Акрил
Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген.
Носейки акрилни тъкани, рискуваме да абсорбираме част от акрилонитрила през кожата си. Производството на акрил е огромна причина за замърсяване на околната среда.
5. Спандекс – Ликра – Еластан
Тези тъкани са изключително еластични и от тях се правят спортни сутиени, тениски, оформящо бельо, чорапогащи, бикини. Подобно на всички синтетични тъкани и те са направени от вредни химически вещества, като полиуретан, който се счита за потенциален канцероген.

Екология
Една тениска от акрил произвежда 8,5 кг. въглероден диоксид, еквивалент на токсичен газ образуван от автомобил, изминал 74 км.
Полиестерът е по-малко замърсяващ от акрила, но по-замърсяващ от памука защото в целия процес на производство на една тениска се изразходва голямо количество енергия. Ето защо парниковият ефект, който генерира акрила, е много повече отколкото памука.
Когато говорим за консумирането на вода, нещата се обръщат – една тениска от памук за целия си цикъл на развитие има нужда от 97 литра вода.
Въпрос:
Могат ли всичките тези ресурси да бъдат възвърнати?

Отговор:
Да, ако всяка една от тези фибри е преработена, използвана и създадена по отговорен начин, тя може да бъде рециклирана. Проучване на Ellen MacArthur Foundation показва – само 1% от произведените дрехи в света се рециклират.
✅ Истинската тревога обаче идва, когато проумеем,
че зад думата мода стоят едни опасни вещества – формалдехид, фталати, алкилфенол етоксилати (APEOs), ароматни амини, тежки метали, олово, алуминий, кадмий, арсен, живак, никел и още много други от Менделеевата таблица. Все токсични вещества, които се използват за създаване на тази така красива индустрия.
✅ Количеството на пластификанти и бензил бутил фталати в щампите на някои детски дрехи са над нормата – 1900 милиграма на килограм – повече от законните норми, които са 1000 милиграма на килограм. Толкова високи, че могат да действат като ендокринни разрушители, които променят хормоналните цикли в човешкото тяло. В някои ципове е открито олово – невротоксичен метал, който уврежда мозъка – 3000 милиграма на килограм, а нормата е 500.

Тоест 6 пъти над нормата.
✅ Схващането, че красотата, която очите ни възприемат, поражда хармония в душата, идва още от Античността. А съвременната невронаука потвърждава – удоволствието от наблюдаването на красиви обекти, лица, дрехи, гледки, картини, задейства автоматично областите в мозъка, свързани със системата за възнаграждение. И човек се успокоява.

Да бъдем спокойни днес е суперсила.
✅ Да носиш висша първокласна мода по поръчка… е нещо приятно.
Това са виcши cтoйнocти, цeннocти, yмeния, тexниĸи, ocтaвaщи във вeчнocттa, тpaдиция нa финo мaйcтopcтвo и cпeциaлни знaния, ĸoитo ce пpeдaвaт oт пoĸoлeниe нa пoĸoлeниe и ce пaзят ĸaтo цeннo cвeтoвнo ĸyлтypнo нacлeдcтвo.
Ivan DONEV, респект!
✅ Но едно бяло памучено потниче, също е дреха.
С куп предимства за здравето.

Важно е душата под това потниче да бъде щастлива.
*Щото ако не е… дори модата в своето най-красиво Haute Couture превъплъщение,
няма да помогне кой знае колко.
Правим ли компромиси с дома на душата си?
С какво го пълним?
Поддържаме ли го чист и копнежен, как си го нареждаме, освежаваме, презареждаме?
Кого каним и допускаме там?
Душата е една.
И няма по-голям лукс от това тя да е чиста.
Вдъхновена.
Летяща.
Като детство”, написа Неделя Щонова.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.