Новини

Ето с колко по-малко ще получават учителите при ранно пенсиониране

Деница Сачева направи важно съобщение, от което стана ясно с колко ще паднат пенсиите на учителите при ранно пенсиониране

Сачева коментира промените в пенсиите на учителите
Сачева коментира промените в пенсиите на учителите

Сачева коментира промените в пенсиите на учителите.

Тя заяви, че за да се възползват от ранното пенсиониране, жените трябва да са навършили 58 години и 8 месеца, а мъжете – 61 г. и 4 месеца.

Сачева заяви, че учителите избират да се пенсионират средно две години и половина преди възрастта за пенсия за трета категория труд. Това каза тя в отговор на депутатско питане дали е нужна промяна в модела на пенсиониране на учителите.

Данните на Националния осигурителен институт към ноември сочат, че от Учителския пенсионен фонд са отпуснати пенсии при недостигащи средно 31 месеца за навършване на нужната възраст за пенсиониране. Във фонда се натрупват пари от осигурителни вноски, които са в размер на 4,3 на сто от заплатата на учителя, като вноската е изцяло за сметка на осигурителя.

Сачева припомня, че постъпилите суми не се натрупват в индивидуални партиди.

От тази година за учителите влиза в сила важно нововъведение. Те имат право да се възползват от ранното пенсиониране след навършване на 58 години и 8 месеца за жените и 61 години и 4 месеца за мъжете.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване ранната пенсия се изплаща от Учителския пенсионен фонд. Размерът на обезщетението се намалява с 0,1% за всеки месец стаж, който не достига за навършване на стандартната възраст за пенсиониране.
Сачева, поясни, че тези които не са се възползвали от ранното пенсиониране, а направят това по общите условия, ще им се изплаща добавка от Учителския пенсионен фонд към пенсията. Той е в размер на 0,33% от пенсията за всеки месец, в който са работили, пише pariteni.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.