Новини

Какво ще се случи с втората пенсия?

След притеснителните данни за втората пенсия: Какво ще се случи с нея?

Тревожни данни за втората пенсия
Тревожни данни за втората пенсия

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви притеснителни данни за втората пенсия с искането за важни промени, касаещи методиката по изплащане на парите от втория пенсионен стълб.

В съобщението се казва, че актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а е оставена на преценката на пенсионните дружества, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

КФН подчертава, че единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии.

Но задължението пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от лихвата, отсъства.

КФН съобщава, че това е в ущърб на пенсионерите, които поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност. От Комисията настояват за разширяване на кръга на наследниците, в случай на смърт на пенсионера, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.

От КФН препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в самия КСО, а не както е предвидено сега – в правилника на пенсионния фонд.

Комисията дори предлага в КСО да бъдат записани и формулите, по които ще се изчисляват видовете пенсии, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.