Новини

“Топлофикация” вдига цените

“Топлофикация” предвижда вдигане на цените на парното и топлата вода

"Топлофикация" вдига цените
“Топлофикация” вдига цените

“Топлофикация” предвижда увеличение на цените на водата и парното. Това е заложено в плана на дружеството за 2021 година, пише БЛИЦ, позовавайки се на “Труд”.

Постоянната комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС засега отхвърляше това. Но преразглеждане на предложението от Комисията по финанси и бюджет и Икономическата комисия.

Предвижда се сегашната цена на топлинната енергия от 82,09 лева за мегаватчас да се запази до края на юни. Но се планира от 1 юли тя да се повиши до 84,04 лева за мегаватчас.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение.

От юли 2020 г. регулаторът определя прогнозна годишна цена на топлинната енергия. Тя се променя само при изменение на прогнозната цена на природния газ с над 15 % и то не повече от веднъж на 6 месеца.

В мотивите си за увеличението на цената дружеството изтъква, че за тази година са планирани загуби в размер на 22,288 млн. лева при 57,308 млн. лева за миналата. Прогнозите на “Топлофикация София” са на базата на цените за януари от 25,07 лева за мегаватчас, като за второто тримесечие на тази година прогнозата им е цената да бъде средно 26,68 лева за мегаватчас, за третото – 27,19 лева за мегаватчас, а за последното – 29,33 лева за мегаватчас. От дружеството дори предвиждат да купуват по-евтин газ от борсата по свободни цени, които да са с 5 на сто по-ниски от тези на обществения доставчик “Булгаргаз”, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.