Новини

Бъдещите пенсионери имат повод за радост

Тази новина определено зарадва пенсионерите

Деница Сачева зарадва пенсионерите с тази новина
Деница Сачева зарадва пенсионерите с тази новинанери

 

Деница Сачева зарадва пенсионерите с новина, която съобщи. Тя сподели за положителна новина, свързана с пенсиите.

Социалният министър заяви, че намаляват българите, за които е по-изгодно включването на трите “златни години” при изчисляване на пенсията им. Така тя отговори на питане от депутати от БСП. Според действащата в момента нова методика, за 70% от новите пенсионери пенсиите ще са по-високи, пише БЛИЦ, позовавайки се на Монитор бг.

Сачева поясни, че тенденцията е за постепенно нарастване на този процент. Тя добави, че това важи не само за новия начин на редукция на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от 1 септември 2021 година, но и за всички бъдещи пенсионери с намаляваща продължителност на стажа преди 2000 година.

Към настоящия момент кандидат пенсионерът може да избере по коя методика да бъде изчислена пенсията му. Според старата формула се включват трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 година до края на 1999 година, а според новата – трите “златни години” отпадат.

До 1 януари 2023 година пенсионерите могат да избират методиката си за пенсиониране.

Не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г., ще бъдат засегнати от промяната, коментира Сачева, цитирана от БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.