България Новини

Дизайнерката Евгения Борисова изригна срещу мръсния въздух в столицата! (виж тук)

Евгения Борисова гневна и с пълно право!

Срещу все по-мръсния въздух в столицата и в цялата страна изригна дизайнерката Евгения Борисова. Предаваме думите й дословно:

“Замисляме ли се какво означава “мръсен въздух над нормата”?

Знаете ли, че……… При над 201ppm/до 300ppm мярка за въглероден диоксид/- се слага противогаз.

В момента в София нивата са 225ppm, a за справка /в София последните 3 дни сме в челната тройка по замърсяване в света дори пред Делхи и Пакистан.
Справка сочи, че в Перник преди месеци нивата са били 600pm.
Това се нарича токсично замърсяване на въздуха.

Въздухът е кондензатор от различни частици, а фините прахови частици са изключително вредни. По-големите, които са от 5 до 10 микрона, се отлагат в горните дихателни пътища – трахеята и големите бронхи. Част от тях може да се издишат, друга част да се изкашлят.

При здравия човек тези частици предизвикват кашлица. Това е защитен механизъм на организма, който се мъчи се изчисти от попадналите в него токсини. Частиците от 2 до 5 микрона са средните, под 2 микрона са фините, а ултрафините са под 1 микрон.

Те са и най-малките и могат да попаднат в кръвта като се вдишат в белия дроб, след това се извършва дифузия и тези ултрафини частици попадат директно в кръвта , а чрез нея достигат до сърцето и до мозъка. Смята се, че те причиняват инфаркти, инсулти и редица белодробни и канцерогенни заболявания.

При нас горейки боклуци, които отделят големи количества въглероден диоксид в атмосферата, сме на първо място в света по мръсен въздух и безхаберие. Заедно с други замърсители, коли самолети и др довършваме достойно картинката.
Едно не разбирам в хората:

От вируса се страхувате, че ще ви убие ако се разболеете с вероятност-20%, а този въздух наясно ли сте, че убива на 100% отложено, сигурно, а понякога и внезапно.
Къде е съзнанието на тези, които горят гуми и отпадъци. Няма органи на реда, които да се занимават с това, а го споменават като проста статистика?

Плаче ми се.
Откакто се прибрах в България не спира да ме боли глава, гърло и да кашлям. Хремата е толкова силна, че носът ми е наранен и Не, нямам Ковид.
Смятам, че разнасянето на всички респираторни гадости и разпространението на вируси и бактерий във въздуха е най- благоприянто в такава атмосфера.

Наред с намаляването на растителността и обезлесяването, защото в България се изсичат гори без контрол от години, нивата на въглеродния диоксид и неговото количество в атмосферата се е покачил до застрашителни нива.
Преди дни ви пуснах пост за Индия и моретата от пластмасови отпадъци, които се образуват от безхаберие и неграмотност.

До такава степен се задръства планетата, че тя крещи за Помощ от години.
Избиват се животински видове за да красят костите им бюрата ни, а кожите им яките ни. Замърсяваме океани, морета, изсичаме гори, тровим земята и атмосферата, а за себе си искаме справедливост и се пазим от Ковид-19. А ние справедливи ли сме с природата?

Нека не ви звуча като луд екоактивист или като Грета Тунберг. Това не са патетични статуси за оригиналност. Просто имам истинскя нужда да видя, че хората се променят и в бъдеще ще успеем.

ДА ОПАЗИМ ПЛАНЕТАТА ЗА ДА МОГАТ ДЕЦАТА НИ, ВНУЦИТЕ НИ, ПРАВНУЦИТЕ НИ И ПОКОЛЕНИЯТА СЛЕД НАС ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО! ДЪЛЖИМ ИМ ГО!”, изригна Евгения Борисова.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.