Новини

Държавата ще компенсира родителите без детски надбавки

Държавата предвижда компенсации за родителите без детски надбавки

Компенсация за родителите без детски
Компенсация за родителите без детски

Както вече стана ясно, голяма част от родителите остават без детски надбавки. Но държавата предлага компенсации за тях.

От следващата година родителите ще ползват по-високи данъчни облекчения. Това гласи решение на бюджетната комисия по предложение на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти. Днес новите текстове в закона за бюджета за 2021 г. бяха приети окончателно.

Предвижда се годишният облагаем доход на един от родителите да се намалява с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца.

Данъкът върху доходите е в размер на 10%. Това на практика означава, че дължимите налози от родителя ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца.

В текстовете е посочено, че облекчението ще бъде ползвано еднократно
За родителите с дете с увреждания облагаемият доход ще се намалява с 9000 лв. При тях налозите ще бъдат с 900 лв. по-малко.

За семействата с деца с официален доход до 510 лв. на месец на всеки от членовете ще се отпускат детски надбавки. На тях се полага и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП.

През следващата година детски надбавки ще получават само родителите с ниски доходи. За едно дете сумата е 40 лв., за две деца е 90 лв., за три деца – 135 лв., за четири деца – 145 лв. За всяко следващо дете помощта е в размер на 20 лв, пише Pariteni.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.