Новини

Важно: Ето кои семейства с ученици ще получават помощи

Разширяват обхвата на целевата помощ за семействата с ученици, които се обучават онлайн

Разширяват обхвата на целевата помощ за семействата с ученици
Разширяват обхвата на целевата помощ за семействата с ученици

Обхватът на целевата помощ за семейства с деца, ще бъде разширен. Става въпроса за помощта, която се отпуска за семейства с ученици, обучаващи се онлайн заради пандемията. Тя вече ще се отпуска по нови правила. Тя ще обхване семействата с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение.

Промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които предвиждат това, вече са одобрени от правителството.

До този момент право на тази помощ имаха семействата, чиито деца се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса.

Но приетите промени ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат тази целева помощ от държавата.

Право на нея има всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.
Повишава се и доходната граница за достъп до помощта, която до момента е в размер на 610 лв.

Приетите от правителството промени предвиждат доходната граница да стигне до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.

Въвежда се и още едно облекчение е, свързано с начина на определянето на средномесечния доход на член от семейството. Той вече ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Заявленията се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, а също и по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв, а за тези с две деца –  915 лева, пише Pariteni.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.