Новини

След спада на турската лира: Изгодно ли е да се инвестира в турски активи?

Изгодна ли е инвестицията в турски активи?

Изгодна ли е инвестицията в турски активи?
Изгодна ли е инвестицията в турски активи?

От десетилетие трендът със спада на турската лира се проявява с резки темпове. Управлението на президента на Турция Ердоган вероятно е главната причина за спада на турската валута и по-специално на неговото разбиране, че икономиката трябва да се поддържа от една постоянно понижаваща се валута. Според Ердоган именно това прави експортния сектор по-атрактивен.

Турският държавен глава е категоричен, че този тренд стимулира растежа на икономиката и осигурява работа на младото население.

2008 година се оказа изключително успешна за Турция, която се оказа на върха на петрола и на индустриални метали.

Но страната не успява да овладее спада на валутата си и това донякъде е съзнателно, въпреки благоприятните външни фактори, заяви Ивайло Пенев от “ЕЛАНА Фонд мениджмънт” в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той допълни, че желанието на Ердоган да държи лирата евтина, не е публична тайна.

Експертът отговори и на въпроса дали е изгодно да инвестираме в турски активи. Той е категоричен, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Експертът добави, че турската икономика е растяща, но остава нестабилна.

Рязкото обезценяване на турската валута и последващото възстановяване е сценарий, на който станахме свидетели през 2018 година.

Според него пътят е свързан с по-рязка промяна на политиката на централната банка, по-голяма ангажираност към укротяване на инфлацията и поддържане на стабилна валута. Но главна роля ще окаже смекчаването на тона от страна на турската власт по отношение на геополитическите въпроси, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.