Свят

Оказва се, че някои държави са с предимство на опашката за ваксината срещу COVID-19

Ваксината ще е абсолютно безплатна

Оказва се, че някои държави са с предимство на опашката за ваксина срещу COVID-19. Гърция е една от тях и ще ни изпревари за пореден път. Страната ще получи ваксината срещу COVID-19 до два месеца.

Оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през м. януари, съобщава “Труд”.

ваксина
Ваксината ще е абсолютно безплатна

Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери ще бъдат първите, които ще се ваксинират. Това ще е един вид символизъм срещу фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват относно ваксината.

Понастоящем ваксината на „Pfizer“ е готова и се очаква да бъде последвана от тези на „Moderna“ и „AstraZeneca“. Гърция ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка, подписани от Европейския съюз с фармацевтични компании. Обмислят се плановете за ваксинация в съответствие с всички здравни стандарти, определени от експерти.

Вероятно граждани ще уреждат срещи чрез SMS, за да се намалят опашките. Приоритет ще имат определени категории хора от уязвимите групи. Основният въпрос е да се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

Според информацията Министерството на здравеопазването вече е завършило оперативния план. То е определило броя на центровете за ваксинация в цялата страна. Подготвят се и медицинските лица, които ще извършват ваксинацията срещу COVID-19.
Всяка здравна област вече е регистрирала своя персонал.

Ваксинациите ще се извършват на две смени, като по време на смяна ще бъдат ваксинирани определен брой хора (42 на смяна). По този начин ще се избегне пренаселеност, в случай че има голям интерес към ваксината срещу COVID-19.

Възможно е също така регистрацията на заинтересованите да се извършва чрез електронна платформа. Там ще се изисква информация кой принадлежи към уязвими групи. Според оптимистичните сценарии се очаква Гърция да получи първите дози от ваксината през януари и тя ще бъде безплатна, пише blitz.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.