Новини

Деница Сачева направи неочаквано разкритие за втората пенсия

Деница Сачева направи неочаквано разкритие за втората пенсия

 

Деница Сачева с неочаквано разкритие за втората пенсия
Деница Сачева с неочаквано разкритие за втората пенсия

Деница Сачева  направи важно съобщение за пенсионерите и разкри голяма уловка, свързана с втората пенсия. Социалният министър заяви, че държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10%. Това се отнася за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Пред репортери на “Труд” социалният министър заяви, че ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, с цел по-голяма справедливост.

Сачева е категорична, че държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г. Тя добави, че дотогава не е имало частни пенсионни фондове и всички осигуровки са влизали в Държавното обществено осигуряване. Сачева добави, че ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана.

Тя поясни, че това са периодите на майчинство и временна неработоспособност, тъй като в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

Законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. В случай, че текстовете не бъдат променени, може да се окаже, че много хора с две пенсии ще получават по-малко, отколкото, ако получават само държавна пенсия.

Но след промените намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%. Това ще даде възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ.

Сачева заяви, че този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще отнася за всички, изпуснали срока.

Жените, родени в периода 1960-1964 г.,които имат средства в частните фондове, са около 200 0000.

През втората половина на 2021 година ще се пенсионират оървите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в НОИ, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.