Свят

Учени алармират за нещо много опасно

Съвсем скоро сегашните мерки ще станат неефективни

Американски учени от предупредиха, че наближава нещо много опасно.
Те твърдят, че с поредната мутация коронавирусът става все по-заразен.

Според експертите съществуващите предпазни мерки ще станат неефективни. Новият щам получи името D614G.

опасност
Съвсем скоро сегашните мерки ще станат неефективни

Модифицираният вирус сега се разпространява активно в САЩ. Например в Хюстън 99,9% от изследваните хора са заразени с нов вариант на коронавирус. Мутацията е довела до увеличаване на броя на шиповете във вируса, с помощта на които Covid-19 се прикачва към клетките в човешкото тяло.

Учените посочват, че по този начин вирусът има по-голям шанс да живее в тялото на приемника. При заразяване човек получава повече частици от вируса, отколкото преди. Това означава, че лечението ще отнеме повече време, а самата инфекция ще бъде неизбежна. Единствената добра новина е, че симптомите остават същите по сила. Смъртността от коронавируса също остана на същото ниво.

Ако вирусът D614G замести съществуващите щамове, хората могат да станат по-уязвими. Ще бъде невъзможно да се контролира епидемията, обичайните средства за предотвратяване на инфекцията ще бъдат безполезни. Изследванията са извършени от специалисти от Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Също така, изследване за опасността от D614G е проведено в Чикагския университет и Тексаския университет в Остин. Днес всички се насърчават да носят маски на обществени места и да си мият старателно ръцете.

Редица учени обаче смятат, че в близко бъдеще тези мерки ще бъдат неефективни. Единствената надеждна тогава ще бъде ваксината. За съжаление все още няма средства по света, чиято безопасност и действие да са напълно доказани, пише blitz.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.