Шоубизнес

Дизайнерката Евгения Борисова с публично извинение към клиентите! (виж тук)

Евгения Борисова държи на името си и на всеки един клиент!

Дизайнерката Евгения Борисова отправи публично извинение към клиентите си. А причината е несъзнателна грешка на стойност… 6 лева. За нея обаче и това е важно.

“Здравейте приятели, днес имах интересен казус, който малко ме обърка и смути. Всички знаете, че имаме страшно много поръчки и те се описват от две жени основно и още двама служители след тях, които ги дообработват и преглеждат, но както всички системи, които се обработват от хора, така и ние не сме застраховани от грешки.

Днес една дама, на която е объркана поръчката от нас (след като се е обадила на служител, той ми предаде и аз намерих грешката) дори не поиска да ме изслуша и каза, че е възмутена без да поиска да се извиним, да обясним какво се е случило и да възстановим 6 лв, които са сгрешени в пратката( начислени са 2 тестера в повече).

Това са неволни човешки грешки и никой не е застрахован. Сложила съм името си под проекта , а той не струва 6 или 600 лв.

Искам всички клиенти да са доволни, искам да няма недоверие и неудовлетвореност, искам да знаете, че съм насреща лично за всеки възникнал спор, недоразумение или некачествен продукт.

Поръчката е на високо ниво във фабрика в Дубай, но не съм имала възможност лично да се уверя в качеството на всяка опаковка или пулверизатор,така че сблъскате ли се с подобен проблем аз съм насреща и съм на 100% отговорна за вашият продукт без спорове и оправдания.

Пълна отговорност за да сте доволни вие нашите клиенти. Искам да ми имате пълно доверие и моля за търпение в случай, че се появи казус.

Давам пълна гаранция за съдействие, защото за мен е най- важно да задоволим напълно и до край очакванията на клиента”, гарантира Евгения Борисова.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.