Новини

Деница Сачева разкри какво ще се случи с втората пенсия

Деница Сачева проговори за вариантите за втора пенсия, които предстои да бъдат обсъдени

Деница Сачева съобщи важна новина за втората пенсия
Деница Сачева съобщи важна новина за втората пенсия

До края на годината ще стане ясно каква ще е съдбата на втората пенсия. Това стана ясно от изказването на Деница Сачева. Социалният министър добави, че предстои обсъждане на възможността за отваряме на тримесечен или шестмесечен прозорец за преместване на партидите за втори пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали сроковете.

През 2021 година около 17 000 души ще станат първите пенсионери у нас с втора пенсия. Това са жените, които са родени през 1960 година.

До края на година проблемът трябва да бъде разрешен. Бъдещите пенсионери имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това трябва да се случи пет години преди датата на пенсиониране. Но за първите групи, този срок вече е изтекъл.

Възможността за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб също ще бъде обсъдена, добави още Сачева.

Сегашната методика е свързана с получаване на по-ниска пенсия от НОИ в размер на 20% заради възможността за получаване на втора пенсия.

Социалният министър добави още, че мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината. Предвиждат се нови облекчения за работодателите, каза още министърът на труда.

За работодателите, които са ползвали мярката, няма да е необходимо повторно подаване на документи, пише Pariteni.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.