Здраве и диети Новини

Ниското или високото кръвно налягане крие повече рискове?!

Ниското или високото кръвно налягане крие повече рискове?!

Ниското или високото кръвно налягане крие повече рискове – на този въпрос отговарят лекарите, които не спират да повтарят, че основното ни задължение е да следим стойностите на кръвното си. Разбира се, ако искаме да сме здрави и в добра кондиция.

Прието е, че нормалното кръвно налягане варира в границите от 100/60 до 120/80. Отклоненията нагоре и надолу не са нормални и би следвало да се консултираме с лекар.

Тук става дума за рязкото покачване или спадане на кръвното, което е опасно. Според лекарите високото кръвно налягане означава проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Затова и резкият му скок нагоре може да бъде опасен, ако не се поддържа с лекарства.

При ниското кръвно пък е опасно това, че то може да остане скрито и да не се забележи доста време. Понякога то сигнализира за бъбречни проблеми или такива с ендокринната система. Може обаче и да се дължи на липса на почивка и сън.

Казано накратко – следете редовно кръвното си налягане, особено на възраст около и след 50 години. И ако са ви предписани лекарства, не ги пропускайте!

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.