Новини

Сачева съобщи важна новина за новата финансова помощ, която отпуска държавата

Сачева разкри подробности за новата финансова помощ

Сачева разкри подробности за новата финансова помощ
Сачева разкри подробности за новата финансова помощ

Социалният министър заяви, че около 30 000 семейства ще имат право на нова социална помощ. Отпуснатите средства са в размер на 85 милиона. Право на помощ ще имат част от родителите в случай, че училищата или градините бъдат затворени заради пандемията от коронавирус.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на депутатско питане за новата целева помощ, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на “Монитор”.

Помощта ще подкрепи семействата на около 40 000 деца до 14-годишна възраст, разяснява още Сачева.

Тя ще се отпуска по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск, семейството ще има право на тази помощ.

Право да я получат ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. В размер на 610 лева, колкотое минималната работна заплата до края на 2020 година, ще бъде помощта за едно дете.

За семейства с две и повече деца помощта ще е в размер на 915 лв. Тя ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения.

Семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата, също ще имат право на тази помощ.

Тя ще се полата и на семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради наложените мерки.

Има и изискване относно дохода за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация. Той следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. до края на тази година), пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.