Людмила Филипова в търсене на древната крепост Ургури! (виж тук)

1

Людмила Филипова приготвя интересен материал за древната крепост, за която се знае толкова малко!

Писателката и изследовател Людмила Филипова пое на експедиция в горите на Странджа планина. Тя е в търсене на интересни факти за древната крепост Ургури, за която знаем толкова малко. Ето какво разкри Людмила преди часове:

“След часове търсене, загубвания в горите на Странджа (най-големият буков и дъбов масив в ЕС), почти разбита кола, издраскани от трънаци, изкачвания на баири в нищото, най-сетне с нашия водач открихме на едно възвишение важната някога крепост Ургури.

Става въпрос за тракийска крепост, която се намира близо до село Българи, което също се е казвало някога Ургури.

Днес там има само купища камънаци и тук там наличие на Градище, както се нарича и местността. Крепостта е важна за историята ни, както много други обекти. Събрали сме безценна информация. Скоро ще четете.

Взехме и камъни и керамика за датировка. Но е грехота подобни места не само да са неоткриваеми, трудно достъпни, а и да няма информация за тях. А, в турска Странджа обектите са възстановени и се пазят.

До нашите и с джипиес не можеш да стигнеш и се намират в нищото. Табели няма, или са объркващи. Открихме и други подобни обекти, за които ще пиша идните дни. И все пак, говорим за тракийската цивилизация с културно влияние за цяла Европа”, сподели Людмила Филипова.

1 коментар
  1. Борислава Неделина казва

    Неизследвани и трудно достъпни, явно за “изследователката” Филипова. Крепостта отдавна е известна на учените и откритите находки, между които оловен медальон с вписан в него ажурен кръст, железен литиен кръст, амфора “понтийски тип”, глинени лампи и многобройни фрагменти от стъклени съдове, дават основание да се смята, че е строена в периода V-VI век. Крепостта е влизала в системата на Третата преградна линия, оформена в Странджа, която била един от съществените елементи във византийската отбрана. Населението, изградило крепост Ургури, се е занимавало с рударство и металообработка и е ползвало укреплението само в случай на остра заплаха.
    Вместо да откривате “топлата вода” прочетете трудовете по темата на проф. Даниела Агре и не търсете евтина слава.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.