Новини

Тази новина ще се хареса на всеки, който има задължения

Важни промени преустановяват практиката на колекторските фирми за събиране на просрочени задължения

Важни промени, касаещи колекторските фирми и начина за събиране на задължения

Важни промени, касаещи длъжниците и колекторските фирми, предлага в свое становище финансовото ведмоство. Предвижда кредиторите да нямат възможност да продадат вземането си на колекторска фирма. По предложение на ГЕРБ, следва отпадане на възможността при първото забавяне на вноска по заеми и договори за разсрочено плащане, задълженията да бъдат прехвърлени към фирми за събиране на дългове.

По този начин кредиторите ще бъдат длъжни да предприемат действия за доброволно плащане в случай на забавяне на вноска от клиента за някакъв минимален период от време. През този период първите няма да имат право да прехвърлят вземането, предлагат финансовото ведомство.

Това гарантира прекратяването на практиката на недобросъвестни кредитори да прехвърлят вземанията на длъжниците си на колекторски фирми и при минимално забавяне от страна на задлъжнялото лице.

По предложение на депутатите от ГЕРБ дълговете няма да могат да бъдат прехвърляни, освен ако длъжниците не са дали писмено съгласие за това. Кредиторът ще има задължението да уведоми клиента си за прехвърляне на вземането на колекторска фирма. Това трябва да се случи на последния съобщен от потребителя адрес и да бъде доказано чрез подпис върху обратната разписка или по друг подходящ начин.

От финансовото ведомство посочват, че е задължително уведомлението да бъде реално извършено и потвърдено по съответния начин, пишеpariteni.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.