Новини

Нещо необичайно се случва с лихвите по депозитите

Нещо невиждано в историята се случва с лихвите по депозитите

Нещо невиждано се случва с лихвите по депозитите
Нещо невиждано се случва с лихвите по депозитите

Лихвите по депозитите претърпяха невиждана в историята трансформация. Най-големите банки у нас от няколко месеца предлагат лихва от 0.00% за депозитите. Това са трезорите Уникредит Булбанк и ДСК.

Срочността на депозита и валутатата, в случая не оказва влияние на лихвения процент и той остава нула. Дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност, вече са с нулева доходоносност.

През последните години лихвите по спестяванията бележат постоянен спад, доближавайки се все повече до нула. От началото на 2016 г. основният лихвен процент в страната стана 0.00%, а БНБ наложи отрицателна лихва от 0.6% върху свръхрезервите на банките. Политиката на Европейскита централна банка и международните пазари обяснява тези действия.

На практика бизнесът не печели нищо от депозитите си и плаща на банката, за да съхранява парите му.

Без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж засега остават депозитите на гражданите. Но в този доходността от тях се облага с 8% данък. Често депозитите са обвързани с разплащателни сметки и минимална месечна такса от два лева.

“Сега” установи при своя проверка, че по-малките трезори имат коренно различна политика и се опитват да привлекат нови вложители със сравнително атрактивни лихви.

Според прогнозите в последния доклад на БНБ, лихвите по депозитите ще се запазят на рекордно ниските нива и през втората половина на годината.

Пандемията доведе до засилен интерес към спестяванията, но банките по никакъв начин не стимулират потребителите в това отношение.

Експерти посочват, че потребителите предпочитат да оставят парите си в банките, не заради лихвата, а за това те да са на сигурно място, предвид несигурността на капиталовите пазари, съобщава сайтът “Моите пари”.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.