България Новини

Стефан Командарев: Не отваряйте училищата на 15 септември! (виж тук)

Стефан Командарев притеснен за заплахата от Ковид-19!

Режисьорът Стефан Командарев е категоричен, че влизането на учениците в класните стаи на 15 септември, може да бъде адски опасно. Ето какво заяви той във връзка със сегашната ситуация с Ковид-19:

“Вървят по доста медии интервюта с някакъв шеф на синдикат образование към Подкрепа, който говори за „така наречена пандемия“ и повтаря тезите на сектата на „Мангъровистите на 13-ия ден“. Училището трябвало да отвори присъствено и нямало други варианти.

Няма значение, че в цял свят такива „експерименти“ доведоха до негативни резултати и бяха бързо прекратени. Днес е 11 август, остава месец до 15 септември. Все още има време за анализ и здрав разум.

Всички, макар и никакви и неспазвани от огромна част от населението мерки, ще загубят всякакъв смисъл, ако присъственото обучение се случи, без спецален режим.

Ще имаме „резултат като в Израел – хиляди заразени, затваряне на училищата и след още един-два опита – принудително онлайн обучение по необходимост (болни учители, гняв от родители на заразени, ускоряване на епидемията заради училищата).“

Разумният вариант е право на избор. Всяко семейство да има възможност да избира каква форма на обучение желае за детето – присъствена или дистанционна.

Предлагам сериозно мнение по този въпрос от Лъчезар Томов: Училищата не могат да се отворят безопасно,докато имаме по 1500 души на седмица и без изключителни специални мерки, вкл и периодично тестване във всяко училище, намалени групи, маски и много други.

Немските училища се отвориха безопасно, защото родителите на децата ги държаха изолирани извън училище, държаха изолирани и себе си. Единствено малките частни училища могат да образуват затворени мехури, при активното съучастие на родителите на децата.

Стратегията за отваряне на училищата е следната:

1. Свеждане на седмични брой новозаразени до под 400

2. Промяна в методологията на тестване на РЗИ, значително разширяване на мащаба и ефективно изолиране на заразените.

3. Протоколи за групово тестване на учители и извадки от ученици 2 пъти седмично във всяко училище във страната, (веднъж не стига, тъй като нямаме контрол какво правят учители и родители извън училище).

4. Маски в училище през цялото време.

5. Държане на класовете отделно едни от други, без смесване.

6. Ротационно преподаване на по половин клас наживо и половин онлайн.

Всичко друго ще има резултат като в Израел – хиляди заразени, затваряне на училищата и след още един-два опита – принудително онлайн обучение по необходимост (болни учители, гняв от родители на заразени, ускоряване на епидемията заради училищата)”, категоричен е Стефан Командарев.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.