Свят

Бил Гейтс с плашеща прогноза за COVID-19

Мащабът на сътресенията в системата е сравним с двете световни войни

Основателят на „Microsoft“ Бил Гейтс направи плашеща прогноза за COVID-19.

Според него пандемията няма да отшуми скоро. Тя ще бъде спряна едва след две години и половина, заяви Бил Гейтс в интервю за „Wired“, цитиран от БГНЕС.

Бил Гейтс
Мащабът на сътресенията в системата е сравним с двете световни войни

“Това не е Първата или Втората световна война, но мащабът на негативните сътресения за цялата система е сравним”, каза той.
Гейтс вярва, че “богатият свят” ще може да се справи с инфекцията около година по-рано от останалите.

Той изрази съжаление, че пандемията значително забави напредъка в намирането на лекарства за борба с маларията, полиомиелита и ХИВ.
Според Световната здравна организация броят на пациентите с COVID-19 в световен мащаб е надхвърлил 19,7 милиона. Повече от 728 хиляди станаха жертви на пандемията.

Междувременно стана ясно, че здравната система в България не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне наплив от хора, заразени с коронавирус. За това предупреди в сутрешния блок на БНТ д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация.

Не леглата спасяват човешкия живот, а предпазването на населението. Българският пациент, дори за да си получи инсулина, е превърнат в пощальон – да се разхожда от кабинет на кабинет, да носи здравни книжки и да чака, категоричен бе Хасърджиев.

Пациентите не смеят да отидат на лекар, страх ги е, а от друга страна лекарите нямат техническа възможност да проследяват пациентите, каза Хасърджиев.
Той допълни, че есента трябва да има разум в държавата и да се въведат нови мерки.

Оценката на д-р Хасърджиев за справянето с коронавируса е, че имаме прекрасни лозунги и стратегии, но нещата стоят по-различен начин. Късметлии сме, че не сме в центъра на Европа. Заболяването влезе постепенно, не ни подмина и няма да ни подмине, предупреди д-р Хасърджиев, пише blitz.bg.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.