България

Лияна Панделиева с потресаващи разкрития за родители и социални служби!

Лияна Панделиева с взривяващ коментар за проблемите на родителите и децата у нас!

Журналистката Лияна Панделиева избухна с разтърсващ коментар и разкрития за насилието и тормоза от родители върху деца. И социалните служби, които в много от случаите не правят нищо по въпроса:

“Кой е добрият родител, когато двамата се скарат и се мразят до смърт? Кой обича повече детето и е с повече право да го гледа и да му се радва, а?

Неусетно ще потъне трагедията на две сестрички от Елин Пелин, едната от които беше безобразно дърпана като парцалена кукла от мама и от татко едновременно!

В продължение на години социални служби и всевъзможни органи опитват да влеят разум на подивели от ярост и ненавист създатели на деца.

Няма да ги нарека родители, защото родителството е нещо съвсем различно! Освен обич, то включва отговорност и съзнание, че детето ще стане голям самостоятелен човек.

Какво се случва в голямото пространство за препирни ФБ? Едни питат как може да съществува такъв баща, който да си дърпа детето, друг пита как може никой да не защити бащата и правото му (по закон!) да се вижда с детето си така, както е определил съдът. Другите питат как може майката да не е обект на всевъзможна закрила и къде е таа държаа.

И спорът се води между поддръжници на майките и поддръжници на бащите. Майки VS татковци.

Знаете ли защо в Закон за закрила на детето е казано, че всяко решение трябва да е в най-добрия интерес на детето? Защото нито бащата, нито майката са от значение, ако вредят на психиката, стабилността и сигурността на кое да е дете.

Преди доста години вече се борих като лъв с помоща на медия, естествено, за да бъдат присъдени две сестрички на баща им. Два доклада на социалните, правени по различно време и от различни екипи, едингласно казваха, че родителката е опасна за децата. Тази жена вече бе удушила в найлонов плик първородното си незаконно дете. Съдът обаче по навик й ги присъжда.

Когато аз проникнах в жилището й с малък трик, открих едно от децата скрито в кашон – обичала там да си седи. Храната, каквато я имаше, висеше от тавана на върви – да ни я ядат плъховете. И не – не ставаше дума за тъжна бедност, а за много по-страшни неща. Фотографът, с когото бях, се изплаши толкова, че се наложи да го ощипя, за да вдигне апарата и снима.

Не, децата не са на родителите си, не са ничия собственост. Всяко дете заслужава да бъде защитено, да бъде здраво и да не се страхува. Страхът убива душата, лишава човек от способността да разсъждава, да осмисля живота, а в ранна възраст го превръща в завинаги наранен и несигурен за всичко.

Случаят от Елин Пелин е учебникарски за това кога държавата не просто трябва да се намеси, а да настани децата в приемно семейство и да наложи контролиран режим на свиждане с двама подивели помежду си от ярост и ненавист родители.

И едва когато те преминат през психологическа помощ, когато покажат, че са в състояние да се държат като нормални и смислени хора, когато им е ясно, че децата не са собственост, разменна монета, играчка и инструмент за изтезание, тогава да ги вземат обратно. Всяко друго решение ден след ден унищожава самите деца!

Българите традиционно са убедени, че децата са им собственост и те се разпореждат и с настоящето, и с бъдещето им. И понеже вечно се сравняваме с други държави, където било еди как си – ами не!

В нито една развита държава родители не могат да играят на пинг-понг с живота на децата, не могат да отказват да изпълняват решения на социалните служби (както е направила майката) и ще отнесат присъди за опит да разкъсат дете с дърпане. Не говоря за Норвегия, а за целия цивилизован свят.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.