България Новини

Светльо Витков: Обществото ни не е готово за референдуми!

Светльо Витков смята, че не сме и на светлинна година от Швейцария!

Обществото ни не е и на светлинна година от Швейцария, за да може да се разчита на нормални референдуми. В това е убеден Светльо Витков, който разви тезата си за протестите, президентската република и прочие. Ето какво заяви фронтменът на Хиподил:

“Обещах да отговоря какво мисля за исканията на протеста. Извън оставката на Борисов и Гешев, разбира се.

Промяна на конституцията, машинно и електронно гласуване, ВНС, президентска република и забрана за политическите партии и “мутри вън”. Ако има и други, моля да ме извините, че не съм ги включил.

Казано е: внимавай какво си пожелаваш, защото може да се случи.

Тези, които искат промяна на конституцията, нека първо я прочетат, а заедно с нея и ЗПП (закон за политически партии) и ИК (изборен кодекс).

Да искаш промяна на гореизброените, без да си ги чел… е като мъж да иска любов. Не става ясно от пасивната или от активната страна иска да е. До такъв момент ще се стигне и с липсата на конкретика в желанието за промени в конституцията.

Свикване на ВНС без ясно формулирана цел, предварително подготвени конкретни текстове за изменения на конституцията и предварително одобрени от мнозинството българските граждани чрез референдум, ще доведе до тежки последствия.

Пак, без извинение, ще кажа, че за жалост, обществото ни не се е приближило и на светлинна година от швейцарското, за да може първо да бъде активно, после да разбере, а накрая и адекватно да отговори на въпроси от референдум.

Колкото до президентска република… сега не сме ли премиерска? Не е ли основната цел на протеста именно оставката на премиера заради концентрацията на власт в ръцете му. Що за нонсенс? Това, че президентът Радев е симпатичен на мнозина, означава ли, че трябва да получи пълната власт?

Възможността за прехвърляне на властта от ръцете на един сатрап в тези на друг, считате ли, че е разумно?

Искането за забраната на партии е резултат от съдържанието на политическата ни система, а не от формата на държавно управление.

Парламентарното управление е най-демократичния модел, а оплитането на българските партии в “свински черва”, е нищо повече от отражение на обществените отношения, ценностна система и манталитет. Там и трябва да се търси вината, а не във формата.

Темата за машинното гласуване заслужава отделно внимание и се включва в общата тема за промени на изборния кодекс.

Исканията, които ще доведат до промяна на модела… next time”, заяви Светльо Витков.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.