Свят

Невиждана паника във Великобритания

Има рискове, които могат да доведат до нарушения при вноса на храни от чужбина

Невиждана паника обхвана живеещите във Великобритания.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без търговска сделка в края на годината представлява по-голяма заплаха за доставките на хранителни продукти в страната. Хората смятат тази заплаха за много по-голяма, отколкото влиянието на коронавируса, което предизвика масово изкупуване на стоки от страна на потребителите.

Великобритания
Има рискове, които могат да доведат до нарушения при вноса на храни от чужбина

Това предупреди Комисията по околна среда, храни и извънградски въпроси в британския парламент, съобщава Bloomberg.
Комисията призовава министър-председателя Борис Джонсън да се извърши спешна проверка на устойчивостта на хранителната индустрия от въздействието от Брекзит и измененията в климата.

В публикувания в четвъртък доклад се посочва, че има рискове, които могат да доведат до нарушения при вноса на храни от чужбина.
“Правителството не може да си позволи да бъде самодоволно”, се отбелязва в доклада.
От парламентарната комисия са категорични, че кабинетът трябва да представи доказателства, че нарушенията на доставките на храни са включени в план за реагиране при извънредни ситуации в края на преходния период.

Нестабилността на веригата за доставки на Великобритания си пролича през март, когато коронавирусът започна да се разпространява с бързи темпове в страната. Тогава много супермаркети не успяваха да запълнят рафтовете си с продукти, предава Bloombergtv.bg.

Великобритания внася близо една трета от хранителните си продукти от Европейския съюз. По отношение на зависимостта на Лондон от вносни плодове и зеленчуци от блока, не може да не отбележим, че е още по-голяма. Тази търговия е поставена под риск и може да бъде нарушена, тъй като отново ще бъдат въведени митнически проверки след края на преходния период, който приключва на 31 декември тази година, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара