Здраве и диети Новини

Д-р Халил: В никакъв случай не взимайте витамин С при коронавирус!

Д-р Халил съветва да не пием витамин С при Ковид-19!

Намираме се във втора вълна на Ковид-19. Нещата излязоха от контрол, когато се отпуснаха мерките за мачове, балове и събирания. Това заяви пред Нова телевизия д-р Бросек Халил, който е началник на COVID-отделението във Втора МБАЛ-София.

Той е категоричен, че трябва да се наложи нова карантина, защото вирусът е един от най-коварните и е наистина много опасен. Ако при нормалния грип има само кашлица и температура, то тук се наблюдава задух и фиброза на белите дробове. Както и засягане на всички важни органи.

Д-р Халил заяви, че през есента ще е наистина сложно, защото ще има смесване на сезонния грип и коронавируса. Тогава карантината и маските, дистанцията и дезинфекцията ще са повече от задължителни.

Лекарят обаче разказа и за куриозни случаи в работата си. “Имахме 23-годишен младеж с много тежка коронавирусна инфекция. А чудното беше, че неговите близки не се разболяха. Той беше женен, с деца, има майка и баща”, спомня си Халил.

Според него всичко това се дължи на имунната система на отделния човек и на силите на организма му да се справя с вирусите. От това зависи и как ще протече инфекцията – безсимптомно, леки симптоми или по-тежко.

Д-р Халил обаче хвърли бомбата с новината, че болните с Ковид-19 не бива да взимат витамин C. Причината била, че болестта атакува съдовете и така се образуват тромби, а витамин С е фактор за кръвосъсирването.

Теория, която до момента винаги е била приемана точно обратното и то по цял свят. Препоръчвана беше дори двойна доза на витамин С.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.