България Новини

Проф. Александрова обезсърчи с разкритие за коронавируса!

Проф. Александрова смята, че скоро няма да има ваксина!

“До края на следващата година трябва да има ваксина срещу Ковид-19. И ако не за всички, то поне за 20% от населението на света. Работи се упорито по въпроса”. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за Канал 3.

Докато ваксина обаче няма, единственото средство за защита си остават маските, хигиената и дистанцията, твърди тя. Проф. Александровае категорично, че стремежът на един вирус е да може да се разпространява безпрепятствено. Така е и с коронавируса.

От гледна точка на еволюцията обаче, вирусите имат интерес да не бъдат толкова патгенни. Затова и при други коронавируси патогенноста е отслабнала доста по-бързо.

Експертът сподели, че през 2009-та година, при пандемията от “Свински грип” ваксината е била създадена само за 6 месеца. Причината е, че тогава вече сме имали богат опит с грипните вируси.

За Ковид-19 обаче се смята, че мутира с два пъти по-ниска честота от грипа. “От една страна е добре, но те все пак има мутация. Лекарствените препарати имат за цел да предизвикат дефект в РНК молекулата. При мутация обаче съществува възможността да се отстрани този дефект”, обясни проф. Александрова.

И допълни, че имунният отговор към този вирус не е продължителен и по принцип имунният отговор на всички коронавируси е нетраен.

Що се отнася до интерферона, проф. Александрова заяви, че той има много мощно антивирусно действие. Ковид-19 обаче идва от прилепи, които са се адаптирали към него.

Вероятно Sars-Cov-2 потиска вътрешното производство на интерферон и заради това външният прием може да бъде полезен, поясни тя.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.